Köping
17:03 | 24 november 2022

Köpings kommun utsedd till årets LSS-kommun i länet

Länsförbundet FUB ligger bakom utmärkelsen.

Foto: Köpings kommun

Köpings kommun har av länsförbundet FUB Västmanland blivit tilldelat priset ”bästa LSS-kommunen i Västmanland 2022”. 2020 gick priset till Hallstahammar och 2021 till Fagersta.

– Samverkan med de lokala föreningarna, aktörer och studieförbund är viktig och skapar ett inkluderande i samhällets utbud, säger Lillemor Lindell som arbetar som fritidskonsulent, till Köpings kommuns hemsida. 

Här är motiveringen från FUB Västmanland (beslutet på Länsförbundet FUB Västmanland planeringsdag och styrelsemöte den 20 november):

”Kommunen har verkligen satsat på målgruppen med IF (intellektuell funktionsnedsättning) under 2022.

Personal har erhållit utbildning i IF. Länsförbundet FUB Västmanland har haft förmånen att ha fått föreläsa vid tre olika tillfällen samt ytterligare ett tillfälle när det gäller äldre personer, ”Gott liv som äldre”.

Under två år har Länsförbundet FUB Västmanland haft kontakt med förvaltningen. Det har hänt mycket positivt och förvaltningen ser Länsförbundet FUB Västmanland som en resurs när vi samverkar, helt i enlighet med intentionerna gällande LSS.

Köping har därutöver sammanställt ett bokslut/rapport/internt uppdrag, där dialogen med individer som tillhör LSS personkretsar, varit i fokus. Att som förvaltningen inneha modet att våga ställa frågor om tidigare upplevd LSS-verksamhet, att inventera och innovativt anta framtidens utmaningar, att tillhandahålla fritidsaktiviteter som individerna själva fått möjligheten att påverka utfall av och sist men inte minst att blicka framåt och ta höjd för den, vittnar om stort engagemang i kombination med ett empatiskt förhållningssätt vilket genomsyrar all verksamhet.

Sommaren 2022 erbjöds ett antal utflykter, kryssning. Därutöver ett sommarläger under veckorna 28–31 (då daglig verksamhet är stängd). Åldersspannet på deltagarna var 19–73 år. Aktiviteterna genomfördes tillsammans med olika föreningar organisationer studieförbund och FUB-föreningar.

Köpings kommun kommer även i fortsättningen att erbjuda anpassade fritidsaktiviteter för individer som omfattas av LSS personkrets. Köping kommuns aktiviteter är främst till för dig som bor i bostad med särskild service, men vi välkomnar alla, även du som bor i eget boende eller hos dina föräldrar”. 

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-