Köping
18:05 | 30 november 2023

Makten och Magazin24

Bekännelser av en fri publicist.

Makten och Magazin24

Att efter 23 år ha lyckats skapa en medieprodukt som med några mejl och fingerknäpp numera kan fälla lokala regimer – det är mäktigt. Som en medeltida kung.

Det stämmer naturligvis inte. Vuxna människor/politiker beslutar själva vilka steg de vill ta i politiken och varför. Att ett år efter ett val fortfarande sitta och tjura över att det inte riktigt blev som det borde ha blivit är rent ut sagt patetiskt.

Vad gör man då åt det då? Jo man gråter ut på redaktionen inne hos granntidningen och låter den nytitulerade ”grävande” reportern Fredrik Klevenhaus smörja salva i såren.

”En vinn-vinn-situation”, tänker man. ”Nu kan du Fredrik sätta dit din forne arbetsgivare, klämma dit den där stroppen Karl Beijbom och vi alla få upprättelse”. Hämndens sötma fyller alla inblandades själar med glädje.

Tråkigt nog har ingen salva applicerats utan endast salt strötts i de stackars utsatta politikernas sår. Det Bonnierägda templet krackelerar.

Varför? Jo, för vi sitter på sanningen, nämligen Karl Beijboms version. En version Bbl/AT inte hört.

Tråkigt är att Bbl/AT ständigt vrider fokus mot oss istället för att granska makten. Förlåt, glömde bort en elstolpe vid Elundskolan.

Väldigt stort fokus läggs på att ständigt påstå att vi har fel. Allt från journalistiskt tillvägagångssätt (kortskandalen, valet 2022 med mera) till frågan om skattepengar eller ej i Plagaziaffären.

Så, bästa redaktion på Bbl/AT, Fredrik Klevenhaus och Helena Tell.

Lika bra att ni reserverar tre helsidor minst en gång i kvartalet framöver, för vi har betydligt mer att belysa och informera allmänheten om och vi kommer inte att ändra vare sig metodik, etik eller tillvägagångssätt.

Henrik Hansson, chefredaktör/ansvarig utgivare

Bekännelser av en fri publicist


Detta är berättelsen om Magazin24 och Karl Beijbom, om växlingen vid makten i Köping som inte blev av, om en inställd debatt, om vänskapens gränser och när lokal journalistik omvandlas till McCarthyism.

1. Jag är en fri människa, fri medborgare och fri publicist.

Jag är en frihetslängtande skönhetsälskare, en njutningslysten rättvisekämpe. Jag är en Demokrati­Aktivist, Yttrandefrihets­Fundamentalist och Samtals­Extremist.

I allt jag gör vill jag stärka demokratin, vidga yttrande­frihetens gränser och få igång samtal mellan fler människor.

Jag lyssnar på alla och samtalar med alla. I denna min vilja och ambition är jag inspirerad av den polske sociologen och filosofen Zygmunt Bauman.

Han har sagt:

Mänskligheten har två val. Antingen lyssnar vi på varandra, samtalar med varandra – och överlever tillsammans. Eller också lyssnar vi inte på varandra, samtalar inte med varandra – och går under tillsammans.

Jag skriver inte för att övertyga mina läsare om att jag har rätt. Jag skriver för att skapa dialog, samtal och debatt. Håll med mig eller tyck precis tvärtom. Men framför allt – tänk själv.

Den läsarreaktion som gör mig gladast är inte de läsare som skriver…”Jag läser dig alltid och tycker som du.” Utan de läsare som berättar…”Jag håller inte alltid med dig, men jag läser alltid det du skriver.”

2. Som klassisk liberal tror jag på växling vid makten. Långa maktinnehav leder till förstelning och stagnation.

Min egen åsikt är att ingen i regeringen, inget regionråd, inget kommunalråd bör sitta längre än tre mandatperioder – 12 år.

Då har jag ändå lagt till fyra år jämfört med en amerikansk president, som bara kan väljas om en gång och inte kan sitta längre än åtta år.

Statsminister Tage Erlander regerade Sverige sammanhängande i 23 år, längre än någon annan i svensk historia. Elizabeth Salomonsson regerade Köping i 38 år, med ett minskat förtroende i varje val de senaste 20 åren.

Från 1998 till 2018 backade S i Köping, med Salomonsson som första namn på S lista i kommunvalet, från 28 till 18 mandat.

Mycket av den förstelning och stagnation, som präglar Köping, tillskriver jag det faktum att S har regerat Köping sedan 1930-talet och att Elizabeth Salomonsson innehade makten längre än någon annan förtroendevald i en fri demokrati, när jag kollat och jämfört.

Växling vid makten är demokratins syre. Detta är och förblir min övertygelse.

Det har jag skrivit i ledarkrönikor i Bärgslagsbladet inför valet 2018 och i ledarkrönikor i Magazin24 inför valet 2022.

3. Jag är idag inte medlem i något politiskt parti.

När jag före 30 års ålder bodde i Stockholm var jag under några år juryman i tryckfrihetsmål vid Stockholms tingsrätt och nämndeman i Svea Hovrätt. Mitt mandat kom från Folkpartiet, i dag Liberalerna.

Under mina år i Göteborg under förra seklet var jag medlem i Folkpartiet men avstod från förtroendeuppdrag eftersom jag var kulturchef i Göteborgs-Posten. Min åsikt – du bör inte vara aktiv politiker och journalist samtidigt.

Under gymnasietiden var jag ordförande i Konservativ Skolungdom. Jag var mer intresserad av att arrangera häftiga skoldanser och coola popgalor än att ”frälsa” medlemmarna till en konservativ ideologi.

Inför valet i Köping 2022 ville några partier få mig att kandidera till kommunfullmäktige. Jag och en god vän diskuterade också om vi skulle starta ett nytt, eget lokalt Köpingsparti.

Jag valde att avstå från att bli lokalpolitiker i Köping – och i stället vara kvar i den lokala journalistiken, i Magazin24. Det har jag inte ångrat.

4. Inför valet 2022 tog jag och Magazin24, i samarbete med Västmanlands Television, initiativ till politiska debatter i Västra Mälardalen.

Vår ambition var att höja den politiska temperaturen i Köping, Arboga och Kungsör. Vi ville skapa större engagemang i lokalpolitiska frågor och nya mötesplatser för dialog och oliktänkande. Tre debatter genomfördes.

På Forum i Köping möttes Per Ågren (S) och Lars-Axel Nordell (KD) den 5 maj. I Kungsör, på Thor Modéens Teater, möttes Mikael Peterson (S) och Madelene Fager (C) den 24 maj. I Arboga möttes Jonna Lindman (M) och Andreas Silversten (S) den 14 juni.

Vi hade ett annorlunda upplägg. Alla debattörer fick välja fem ämnen var som de ville debattera, och de fick själva inleda, i en stafettväxling, i sina egna ämnesval. Efter några replikskiften fick sedan publiken ställa frågor efter varje ämne.

Jag var själv moderator vid de tre debatterna, och Västmanlands Television direktsände debatterna i Köping och Arboga. Mycket folk i salongerna i Köping och Arboga, få i Kungsör.

Efter alla debatter uttryckte såväl debattörer som publik att de var nöjda, att de gillade upplägget, att det hade blivit bra och intressant debatt.

Någon kritik mot mig för att jag skulle ha varit ”partisk” som moderator riktades inte.

Inför den planerade slutdebatten i Forum blev det diskussion på två punkter. En del partier ville inte att Miljöpartiet och Vanligt Folk skulle få vara med – utan bara partier som redan fanns i fullmäktige. Vi som arrangerade ville att alla partier som ställde upp i kommunvalet också skulle få delta i slutdebatten.

Den andra tveksamheten gällde mig som moderator, där det antyddes att jag inte förväntades att uppträda opartiskt. Den misstänk­samheten initierades och drevs av Ola Saaw (M). Ingen hade kritiserat mig för partiskhet vid duellerna i Köping, Arboga, Kungsör. Den 1 september ledde jag en debatt i Västerås med riksdagskandidater för alla partier i Västmanland. Bara beröm, ingen kritik för ”partiskhet”. Har varit moderator vid debatter om politik och kultur i över 40 år utan att kritiseras för att vara partisk eller orättvis.

Varför skulle jag plötsligt riskera mitt goda rykte som moderator genom att uppträda partiskt vid den politiska slutdebatten i Köping?

Men – sex partier, som alla tackat ja, tackade plötsligt nej: S, SD, V, M, L och C. Debatten ställdes in.

När någon äntligen tog ett initiativ till en kommunal partiledardebatt i Köping, i partiernas och demokratins intresse, valde sex av nio partier att hoppa av. KD, Miljöpartiet och Vanligt Folk ville att debatten skulle genomföras.

Intressant att notera att den som skrev under ”nej-tack-brevet” för S inte var Per Ågren, som var inbjuden och tackat ja. Utan Annika Duàn, som inte var inbjuden och inte skulle delta i debatten.

Var och en får göra sin egen tolkning av detta faktum.

5. Joe McCarthy var på 50-talet en republikansk politiker och senator för delstaten Wisconsin i USA.

Historien minns honom för att han initierade politiska förföljelser mot personer som anklagades för kommunistiska sympatier.

McCarthy drev personliga kampanjer mot många utpekade personer inom politik, massmedia, militär och nöjesindustrin. Många tvingades avgå för att få stopp på publik press och fortsatta anklagelser om kommunistiska sympatier. McCarthys arbetssätt byggde på guilt-by-association (på svenska: associationsskuld). A har setts med B, som är kommunist. Alltså är A kommunist.

1950 hävdade McCarthy i ett berömt tal att han hade en lista på kommunister i utrikesdepartementet. Han lyckades aldrig bevisa något fall. I en TV-sänd senatsundersökning uppmärksammades McCarthys metoder. Det ledde till att senaten med stor majoritet i december 1950 fördömde honom i en resolution.

I kretsar av tänkande intellektuella i alla partier är guilt-by-association skamligt att ägna sig åt.

6. Bbl/AT misstänkliggör mig på förstasidan och tre sidor i tidningen.

I detta fall anklagas jag för att vara KD-agent och ägna mig åt ”påverkansförsök”.

Som bevis publiceras en bild som visar att jag i januari 2020 var på basket i Karlbergshallen i Köping med Lars-Axel Nordell, i dag gruppledare för KD i Köpings kommunfullmäktige. En annan bild sägs visa att jag varit på en ”gårdsfest med kristdemokraterna” på sommaren 2020. Några av människorna på bilden från gårdsfesten är medlemmar i KD, övriga är grannar och vänner till värden, till exempel jag själv.

Men greppet från reportern är ren McCarthyism, ett försök att klistra ”guilt-by-association” på mig. Om jag gick på basket med kristdemokraten Lars-Axel Nordell i Karlbergshallen år 2020 – då måste jag vara kristdemokratisk agent, som på allt sätt vill gynna detta parti.

I så fall har jag fler bekännelser att göra:

Jag har gått på hockey i Köping med en kommunistisk vän. Jag har gjort en segeltur på Mälaren med en sverigedemokrat i fullmäktige och hans fru. Jag har flera gånger gått väldigt långt och också ätit middag hemma hos en av stadens ledande liberala politiker. Mina döttrar har tagit ridlektioner för en förstklassig ridlärare som blivit kommunalråd.

Får jag vara vän med vem jag vill, får jag lyssna på alla, samtala med alla, utan att min publicistiska opartiskhet ifrågasätts? Tydligen inte, om Bärgslagsbladet får bedöma och döma.

Det absurda i hur bildval och bildtexter används för att misstänkliggöra mig illustreras av detta faktum:

År 2020 var jag sedan flera år tillbaka kontrakterad medarbetare inom dåvarande Mittmedia – och skrev regelbundet ledarkrönikor och kulturartiklar i koncernens tidningar: VLT, Bbl/AT, Fagersta-Posten och Sala Allehanda.

I Magazin24 medarbetar jag sedan den 1 februari 2022.

Borde jag i själva verket ha blivit avstängd som medarbetare i Mittmedia redan i januari 2020, eftersom jag då gått på basket med en kristdemokrat i Karlbergshallen i Köping?

7. Magazin24 har genomfört en serie uppmärksammade gräv och granskningar det senaste året.

Detta har varken kommunen eller lokalkonkurrenten varit beredda på, nöjda med eller välkomnat.

Jag har varit den rutinerade publicisten. Marie Selling Achrén har varit min grävarkollega, med kompletterande kompetens. En fantastisk researcher, dokumentalist och faktagranskare. Mycket djupa kunskaper i kommunallag, förvaltningslag, delegationsordningar och annan formalia i den kommunala byråkratin. Skriver bra; mycket av allt vi skrivit på sistone har vi skrivit tillsammans.

Utan helhjärtat stöd, uppmuntran och resurser från Magazin24.s tidningsledning hade detta inte varit möjligt.

Läsarreaktionen har varit fantastisk. Vi har fått mycket beröm och många hurrarop av så många i våra olika gräv och granskningar – från betalkorten i Köpings kommun till planerna på en vätgasfabrik i Köping.

Allt detta har givetvis varit ”störningsmoment” inom Köpings kommun, men också för vår käre lokalkonkurrent, Bärgslagsbladet.

Det kan vi förstå.

8. Inom riksmedia är det en självklarhet att alla står på samma barrikad i kritisk udd mot samhällets maktcentra.

Det är otänkbart att Expressen och Aftonbladet, att Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, skulle angripa varandras gräv, göra antydningar om varandras källor, försöka sänka varandras trovärdighet.

Uppdrag granskning och Kalla fakta granskar makten, skjuter inte på varandra.

Bärgslagsbladet är i dag en stockholmsägd tidning där redaktionella prioriteringar, nyhetsbedömningar, design och annat ofta görs i andra delar av Bonnier-koncernen än på redaktionen i Köping.

Magazin24 ägs av lokala entreprenörer och alla redaktionella prioriteringar och beslut fattas på redaktionen i Köping.

Bärgslagsbladet/Arboga Tidning har 4 800 prenumeranter (TS/2022) och betalväggar på nätet på det mesta av sitt material. Magazin24 sprids i 33 000 brevlådor i Västra Mälardalen och har fri läsning på nätet.

En sund konkurrens om nyheter, gräv och granskning mellan Magazin24 och Bärgslagsbladet – liksom konkurrens om annonser – gynnar alla. Ömsesidiga angrepp med tveksamma fakta och svaga argument gynnar ingen.

Varken våra båda tidningar eller våra läsare.


Duellen mellan Per Ågren (S) och Lars-Axel Nordell (KD) i Forum / Köping den 5 maj 2022. En saklig debatt utan personangrepp där debattörerna fick välja fem ämnen var som skulle diskuteras. Här kan vem helst också avgöra om moderatorn Karl Beijbom var partisk eller inte. Det tyckte inte duellanterna.

Se den här.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-