Köping
11:58 | 18 juni 2021

Mikaela Loord siktar mot stjärnorna – och hämtar energi hemma i Köping

I hela hennes liv har musiken haft en central roll, och med övertygelsen och erfarenheten av att när en dörr stängs är det en annan som öppnas, är Mikaela Loord från Köping ett steg närmare sin dröm om att kunna livnära sig på musiken.

Mikaela Loord i trädgården hemma i Köping. Foto: Michaela Ericzén

För under våren har hon inte bara blivit utsedd till finalist i musiktävlingen P4 Nästa Västmanland, den 4 juni vann hon hela tävlingen och gör sig nu redo för den stora riksfinalen som avgörs i höst.

När Magazin24 träffar Mikaela Loord i barndomshemmet i Köping är hon hemma på en kort visit för att fira mors dag och göra en studioinspelning av tävlingsbidraget ”Faded”. Det vill säga innan hon korades som vinnare av P4 Nästa Västmanland.

– Jag är otroligt nog en av fem finalister. Och det kom in rekordmånga bidrag i år i Västmanland. Det känns så överväldigande att man får den chansen och jag älskar låten som vi tävlar med, säger Mikaela Loord.

Låten ”Faded” är skriven och producerad av Henrik Sethsson, Henrik Axelsson och Thomas Gson. Från början var 23-åringen från Köping demosångerska, men nu är hon alltså originalartist.

– Jag var i studion med Henrik Sethsson som demosångerska och vi lekte lite fram och tillbaka med låten. Då frågade Henrik om jag klarar av en höjning och jag svarade att det tror jag väl. Vi gjorde om det med en höjning och då filmade Henrik och skickade videon till Thomas Gson, sedan fick jag klartecken att jag var originalartist, berättar Mikaela och fortsätter:

– Det kändes helt galet och jag vågade inte riktigt tro det först utan tänkte att den skulle skickas till andra artister. Men nu är vi med i det här och den är min på riktigt, min första egna riktiga låt. Jag vann ett Spotify-släpp i en talangtävling 2014 och jag är jättestolt över den också, men det här är mer jag nu, jag har varit med och jobbat med låten och har blivit utvald som artist. Förhoppningsvis är ”Faded” grundstenen till min framtida karriär.

Hur skulle du beskriva ert bidrag i P4 Nästa?

– Det är en poppig låt med en touch av schlager. En vemodig text som handlar om relationer som suddas ut med tiden, men att de alltid finns där. Jag älskar att sjunga den och känner verkligen med texten. Det är roligt att människor i alla olika åldrar uppskattar låten, och jag är jätteglad över att vara med om det här och sammankopplas med så stora och talangfulla namn.

Även om den egna låten och finalplatsen är ett stort steg i Mikaelas musikkarriär så är det långt från det första steget.

Mikaela Loord har brunnit för musiken hela sitt liv och det första officiella uppträdandet gjorde hon på familjens grannars bröllop som sexåring.

– Jag hade packat min egna väska med en glittrig outfit och så sjöng jag ”När löven faller” av Carola.

Sedan dess har hon hunnit med både sång på skolavslutningar, talangjakter runt om i landet, allsånger, som showartist på Mallorca och Gran Canaria och som frontsångerska i coverbandet Daddy Pop. Men resan har varit långt från spikrak och enkel, redan på låg- och mellanstadiet tvingades Mikaela kuppa in ett sångframträdande på en skolavslutning.

Mikaela Loord har medverkat i flertalet lokala allsångsevenemang. Foto: David Eriksson/arkiv

– När jag gick på Elundskolan fick jag kämpa för att få sjunga på skolavslutningen, så när jag egentligen skulle hålla ett tal och representera skolans kamratstödjare kuppade jag in en sång istället.

När hon började på Karlbergsskolan som körde sitt andra år med musikklass var Mikaela i sitt rätta element.

– På ”Kabbe” var det talangjakterna och jag var så glad att få vara med där. Nåt år vann jag och ett annat kom jag på andra plats, det var jättekul.

Från 2010 började Mikaela medverka i talangjakter runt om i Sverige och när hon började gymnasiet tog hon det stora steget och flyttade till Stockholm för att gå på Rytmus.

– Det är klart att jag var nervös, men mamma har alltid sagt att det är inte längre dit än vad det är hem så jag har alltid känt att jag kan åka hem om jag inte trivs eller inte mår bra, och min familj har alltid stöttat mig genom allt, säger Mikaela och fortsätter:

– Att flytta till Stockholm är bland det bästa jag har gjort. Jag älskar Köping och att vara hemma, det är här jag känner mig som mest trygg, men jag älskar att bo i Stockholm och det finns fler jobbmöjligheter där, samtidigt som jag kan satsa på musiken.

Idag arbetar Mikaela som servitris på en nyöppnad restaurang i centrala Stockholm och laddar inför kulturlivet som varit lite på paus under coronapandemin.

– I början av 2020 började jag som frontsångerska i ett coverband med fyra stycken fantastiska killar, vi frilansade på finlandsbåtar och var bokade hela sommaren och hösten 2020. Under våren 2020 blev vi av förståeliga skäl hemskickade men vi hade turen att få spela på Höga kusten- och Visbykryssningarna i augusti, september och oktober vilket jag är väldigt tacksam för.

Och att just frilansa som sångerska på kryssningsfartyg var ingen självklarhet för sångfågeln från Köping.

– Min manager Niklas Hoxell har sagt i många år att jag borde testa det men jag har inte vågat för jag har varit åksjuk. Sedan kände jag att jag ville testa något nytt och spännande och att jag ju inte kan vara åksjuk hela livet, så jag gav det ett försök.

– Innan var jag jättenervös, jag åt ingefära, en rejäl frukost och tog åksjuketabletter, allt det man ska göra för att inte må illa. Och det gick hur bra som helst. Det är nog ett av de bästa besluten jag har tagit för jag utvecklades så otroligt mycket under 2020, både som person och sångerska.

Mikaela är uppväxt i en sammansvetsad och musikälskande familj. Systerdottern Melanie är familjens senaste tillskott. Foto: Michaela Ericzén

När det gäller den personliga utvecklingen slår Mikaela fast att livserfarenheter ger ett större djup för en artist.

– Bara ta ”Faded” till exempel, olika erfarenheter gör att jag förstår den mer nu än vad jag gjorde för tre år sedan när vi var i studion för att spela in demon. Eller, jag förstod ju orden, men kanske inte innebörden fullt ut. Det ger mer äkthet när man verkligen känner det man sjunger men det är läskigt, lite ”här är jag och mitt hjärta” liksom.

Mikaela Loord vill gärna skriva egen musik framöver, men det får vänta ett litet tag till.

– Jag sitter ofta och försöker men jag är inte riktigt där än. Jag tror att jag skulle behöva någon att skriva tillsammans med och ha som bollplank, då skulle jag nog ha mycket idéer. Men just nu är fokus mest på att sjunga och stå på scen.

Vinnaren av riksfinalen P4 Nästa kommer att få sin låt testat på Svensktoppen. Mellan åren 2012 till 2020 erbjöd Sveriges Television en av artisterna i riksfinalen en plats i Melodifestivalen, men från och med 2021 är det inte längre aktuellt.

Just Melodifestivalen är en barndomsdröm för Mikaela Loord.

– En stor dröm är att vara med i Melodifestivalen, det är en barndomsdröm. En annan stor dröm är att vara med i Diggilo-turnén, det är vår familjegrej. Min mormor gick bort 2019 och det var hennes absoluta höjdpunkt varje år att på på Diggilo. Vi har suttit där i både spöregn och solsken och det är helt underbart.

Utöver drömmarna om de stora produktionerna drömmer Mikaela om att fortsätta hålla på med musiken och att kunna livnära sig på det.

– Jag vill släppa mer musik, suga åt mig av alla kunskaper och förhoppningsvis bli en bra låtskrivare själv. Jag vill alltid hålla på med musik, det vill jag.

Under intervjun blir det tydligt att det inte har varit någon dans på rosor för den unga Köpingstjejen.

– Det har varit ganska många bakslag, mycket avundsjuka och jantelagen som jag har känt av många gånger. Och det tar på en, självklart. Och har gjort att jag ibland har tvekat på om det är det här jag ska göra. Men jag har alltid haft stödet hemifrån, vi är en väldigt sammansvetsad familj. Mamma har frågat flera gånger om jag vill hålla på med musik, och varje gång har svaret blivit ja, säger Mikaela och fortsätter:

– Jag har själv valt att ta den långa vägen med att kämpa mig fram och knyta kontakter i branschen. När en dörr stängs öppnas en annan, jag har alltid testat mig fram. Och jag tror inte att jag skulle må bra i mig själv om jag inte höll på med musik, för det är en så stor del av mig och när jag har det jobbigt så är det alltid musiken som får mig att må bra igen.

Utöver det ständiga stödet från familjen är Mikaela tacksam för stödet från hemstaden.

– Jag är väldigt tacksam för att jag har fått vara med på så många lokala evenemang och för alla som har stöttat mig genom alla år.

Mikaela Loord är tacksam för att ha fått uppträda på lokala evenemang i Västra Mälardalen, här presenteras hon av Mikael Bohman, vd på Sparbanken Västra Mälardalen, under en julmarknad i Köping.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-