KÖPING
14:09 | 12 september 2022

Partierna i Köping kommenterar valet

Det återstår cirka 400 röster att räkna men partiernas framgångar respektive motgångar är uppenbara.

Maria Liljedahl, Sverigedemokraterna
”Vi gör ett fantastiskt valresultat och är otroligt tacksamma över det förtroende vi får från köpingsborna. Nu återstår och se vart det resultatet tar oss. Vi hoppas naturligtvis på att vi kan få till en majoritet med några andra partier så att vi kan börja göra de förändringar som behövs för vår kommun. Det är tydligt att väljarna överger det röda blocket mer och mer i kommunen och det blir uppfriskande med ett nytt parti i kommunfullmäktige.
Vi vill tacka alla som röstat på oss och vi kommer göra vårt bästa för Köping.”

Lars-Axel Nordell, Kristdemokraterna
”Vi är glada över framgången, att vi ökat med 3,5 procentenheter, från 2 till 4 mandat. Men vi är inte nöjda ännu. Nu återstår ett hårt arbete med att få ihop ett bra styre.”

Ola Saaw, Moderaterna
”Jag kan väl inte påstå att vi är nöjda med valresultatet i Köping. Snarare tvärtom. Men med litet perspektiv bakåt i tiden kan jag ändå konstatera, med min erfarenhet från tidigare val, att ibland så går det upp och ibland så går det ner. Den här gången gick det tyvärr ner. Trots att vi tycker att vi gjort en bra valrörelse.
Sedan måste jag också göra den reflexionen att det är lättare att vara i opposition än vara en del av en sittande majoritet när det gäller att föra fram sin politik. Jag tror att det ”kostat” oss en hel del under den innevarande mandatperioden. Men vår utgångspunkt var att skapa en trygg majoritet för Köpings bästa. Men det är aldrig populärt att behöva fatta besvärliga beslut och också våga stå för dem. Det (preliminära) valresultatet i Köping innebär i dagsläget ett litet otydligt majoritetsförhållande med många intressanta möjligheter. Hur en kommande majoritet i kommunfullmäktige kommer att formera sig blir formellt klart senast i samband med sammanträdet 31 oktober.”

Per Ågren, Socialdemokraterna
”Vi Socialdemokrater är förvisso besvikna över utfallet i kommunalvalet. Vi tycker vi gjort en valrörelse som vi kan vara stolta över, och som borde gett ett bättre utfall. Vi är fortfarande största parti i Köping, och vi har för avsikt att axla och förvalta det förtroendet som invånarna gett oss. Vi kommer att fortsätta jobba för vårt Köping på det bästa sätt vi kan.”

Andreas Trygg, Vänsterpartiet
”Vänsterpartiet ser ut att gå framåt procentuellt, inte i mandat men procentuellt. Vi är väl relativt nöjda med det även om vi hade tänkt oss att vi skulle öka något mandat. Det är ungefär 400 röster kvar som ska räknas på onsdag så kanske det finns något man kan vinna där, det får vi se.”

Jenny Adolphson, Centerpartiet
”Vi i är besvikna att vi tappat så mycket. Vi har jobbat hårt i valrörelsen och hade hoppats på ett bättre resultat. Nu sätter arbetet i gång för att se hur majoriteten ska se ut och det får tiden utvisa.”

Fredrik Andersson, Vanligt Folk
”Det är ett superresultat för vår del vi är jättenöjda, bättre än vad vi vågade hoppas på. Vi ser med glädje att vi har stöd i hela kommunen något som är viktigt för oss. Det har varit ett stort arbete av alla i partiet innan valet framförallt eftersom vi är ett helt nybildat parti. Nu skall vi vara med och påverka Köpingspolitiken, bland det första som står på agendan är ett nej till storskalig vindkraft i kommunen.”

Iván Czitrom, Liberalerna
”Vi Liberaler är glada över att under tre månader har lyckats vända strax över 2 procent till över 4 procent i valet till riksdagen. I kommunen har vi backat ett mandat. Vi tackar dem som har röstat på oss och vi kommer självklart använda det mandatet till det bästa för kommuninvånarna.”

Daniel Åkervall, Miljöpartiet
”Köpings invånare har gjort ett val, vilket vi respekterar. Demokrati är vårt viktigaste verktyg för att rädda miljön och klimatet på den planet vi bor på. Att vi inte fick fler röster förvånar oss, men skänker samtidigt en kittlande tanke inför kommande mandatperiod: hur ska vårt politiska styre se ut, och hur ska de klara de högt ställda målen i Parisavtalet, utan att svika sina väljare? Väljarna har sagt sitt, och en sak är säker. Alla ska med!”

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-