Köping
05:17 | 16 januari 2022

Samarbete ska förbättra livskvalitén för demenssjuka

Tre krafter går samman för att förbättra livet för demenssjuka och deras anhöriga.

Linda Jakobsson, Åsa Persson och Martin Ek. Foto: Michaela Ericzén

I slutet av förra året ingick demensteamet och anhörigstödet i Köpings kommun i ett samarbete med Bergslagen Sportcenter där förhoppningen är att förbättra livskvaliteten för personer med demenssjukdomar och deras anhöriga.

Det första steget till samarbetet tog Linda Jakobsson, demenssköterska på demensteamet i Köpings kommun.

– Vi hade spånat på det ganska länge inom kommunen, just för att det är jätteviktigt med fysisk träning för demenssjuka och det kommer nya diagnoser som det är ännu viktigare för. Vi resonerade att Bergslagen Sportcenter ligger bra till och så kände jag till både Martin och Adam sedan innan, säger Linda Jakobsson.

Bergslagen Sportcenter grundades 2018 av Martin Ek, Adam Aronsson och Thommy Larsson.

– Samarbeten som dessa har legat i vårt intresse tidigare så det kändes klockrent när Linda mailade, jag slängde mig på telefonen direkt när jag såg mailet, säger Martin Ek och fortsätter:

– Det här är vår grej, vi har jobbat mycket mot äldre och har haft föreläsningar om hur viktig träning är för äldre. Det är en grupp som traditionellt sett kanske inte gymmar så mycket, utan mer rehabiliterar skador. Men regelbunden träning förebygger många skador och sjukdomar.

Martin Ek har själv en stor förståelse för demenssjukdomar då hans mamma har alzheimers. Kollegan Adams mamma har arbetat mycket inom äldrevården med demenssjuka och trion kände att de vill bidra med utrymme och kunskap i det nya samarbetet.

Planen är att arrangera gruppträning två förmiddagar i veckan.

Vid dessa tillfällen kommer minst en representant från antingen demensteamet eller anhörigstöd att vara på plats samt Martin.

– Tanken är att deltagarna ska träna utifrån de behov man har. Beroende på vilken diagnos man har behöver man träna på olika sätt, och då kan vi bidra med kunskap om sjukdomsbilden och kombinera det med Martins kunskap om träning, det känns som en otroligt bra kombo, säger Linda.

Även anhöriga till demenssjuka inkluderas i det nya samarbetet.

– Den som är sjuk har ofta en anhörig eller anhöriga som då också blir medsjuk och får ta ett väldigt stort ansvar. Då är det viktigt att de anhöriga också bibehåller sin hälsa men det är väldigt lätt hänt att i det läget åsidosätta sig själv för att stötta den sjuka. Nu får man chansen att träna tillsammans med den som är sjuk och på så sätt kan bibehålla sin hälsa, säger Åsa Persson som är anhörigkonsulent på anhörigstödet i Köpings kommun.

– När man väl får en ledig stund så är träning inte det första man tänker på, säger Martin Ek och Åsa instämmer.

Åsa förklarar:

– Finns det tid över så finns det sällan ork, men med regelbunden träning kan man bygga upp orken och självkänslan och bibehålla sig själv så mycket som möjligt. Plus att man får dela en upplevelse med den som är sjuk på ett sätt man kanske inte har gjort tidigare.

Den första inspirationsträffen fick ett lyckat utfall och flera av de medverkande kände en omedelbar gemenskap och började planera och se fram emot kommande träffar.

– Det är flera stycken som vill köra igång redan innan vi är igång officiellt. Det känns jättekul. Vår förhoppning är att fler ska få upp ögonen för fördelarna med regelbunden träning och att det ska ge ringar på vattnet. Och vi vill sprida kunskap och förståelse för demenssjukdomar, de är inte en grupp som ska behöva känna att de behöver gömma sig, säger Linda.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-