Ishockey
12:05 | 3 februari 2023

Stora säkerhetsbrister i Köpings ishall

Flera åtgärder måste genomföras inom kort – annars får det inte spelas matcher i hallen nästa säsong.

Köpings ishall. Foto: David Eriksson

I onsdags var representanter från Svenska Ishockeyförbundet på plats i Köpings ishall tillsammans med Köping Hockeys ordförande Anders Näsström och ansvariga från Köpings kommun. Mötet gällde de brister och anmärkningar som tagits upp vid förbundets tidigare besiktningar.

Kontentan av mötet blev att det krävs omgående säkerhetshöjande åtgärder inför nästa säsong. Om detta inte sker så får inga matcher som lyder under Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelse spelas i hallen eftersom Köpings ishall då inte klassificeras som en förbundshall. Något som krävs för fortsatt spel i Hockeyettan.

– Mötet gick bra. Både kommun och förening är rörande överens om att man ska försöka uppnå alla delar som som vi har pratat om på ett så snabbt och smidigt sätt som möjligt. Alla är införstådda på att det är säkerheten som är den stora frågan här, säger Simon Stigenberg, anläggningsansvarig vid Svenska Ishockeyförbundet i en intervju med Västmanlands Television. 

Anders Näsström, ordförande i Köping Hockey:

– Det som förbundet slagit ner på är säkerhetspunkter och de kommer vi vara tvungna att åtgärda. Nu har vi en handlingsplan som vi tillsammans med kommunen kommer följa för att åtgärda så många som möjligt så att vi får fortsätta spela hockey i Köping.

Anders Eriksson, enhetschef för anläggningar och föreningsstöd i Köpings kommun. Foto: David Eriksson/arkiv

Anders Eriksson, Enhetschef anläggningar och föreningsstöd i Köpings kommun, var med på mötet ihop med Svenska Ishockeyförbundet och Köpings kommun.

– Vi sitter i samma båt. Alla vill varandra väl och hitta lösningar. Förbundet har sina parametrar de måste följa och i sin tur måste föreningen följa dessa för att få spela. Då måste kommunen titta på hur vi kan lösa det här. Hur vi kan få den delen så att förbundet och föreningen blir nöjda, säger enhetschefen.

Eriksson säger vidare att föreningen ihop med kommunen kommer söka dispens för nästa säsong.

– Dispens söks av föreningen. I det här läget när vi diskuterat och resonerat tillsammans med förbundet så kommer vi söka dispens ihop med föreningen. Normalt sätt gör man inte det. Det ska tas fram en handlingsplan av kommunen, så under en övergångsperiod får man titta på det som är riktigt illa och farligt. Det måste åtgärdas. Resten kommer man eventuellt ta i framtiden. Större ändring eller nybyggnation, säger Anders Eriksson.

Säkerhetsbristerna som pekas ut gäller både domare, spelare och publik. Bland annat fallskydd på läktaren, att domare ska kunna ta sig till och från isen utan kontakt med publiken, tillgänglighetsanpassning och flera fel med nuvarande sargen, bland annat glipor där klubbor kan fastna.

– Den stora delen, som vi redan fått beviljat, är pengar till en ny sarg. Vi jobbar med en upphandling i detta nu. Den sargen vi kommer gå ut med i specifikationen på upphandlingen är den som har högsta klass. Den kommer hålla SHL-klass i slutändan, en så kallad flexisarg. Sen är det fyra, fem andra saker där vi måste titta på lösningar.

Anders Näsström, ordförande Köping Hockey. Foto: David Eriksson/arkiv

Den 40 år gamla ishallen nere på ”Krillan” är nedgången och från klubbens sida vill man se en ny ishall. I höstas lämnade Socialdemokraterna i Köping in en motion till kommunfullmäktige om att undersöka behovet av en ny ishall. Förslaget ligger nu hos kommunstyrelsen för utredning.

– Det är bra att det kommit upp en motion. Sen att den kommer lite sent är en sak, men problemet är hur lång tid en utredning tar. Vi har inte så mycket mer tid. Nästa säsong får vi endast bedriva träning här inne om man inte åtgärdar vissa saker. Det är viktigt att det inte blir en utredning som drar ut på tiden, säger KHC-ordföranden Anders Näsström.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-