Köping
17:11 | 4 maj 2022

Ullvigymnasiet är årets största UF-skola

Ullvigymnasiet har fått utmärkelsen Årets största UF-skola och Årets UF-lärare.

Eleverna Andjela, Sara, Sofia, Ruwedo och Preva tillsammans med UF-lärare Alicia Johansson. Foto: Ullvigymnasiet.

I ett pressmeddelande skriver Köpings kommun följande:

På Ullvigymnasiet får elever som går på Ekonomiprogrammet eller Handels- och administrationsprogrammet testa på UF, Ung Företagsamhet och prova att driva ett företag under ett läsår. I år har de fått utmärkelsen Årets största UF-skola och Årets UF-lärare.
Eleverna Andjela, Sara och Sofia driver företaget ”Nut too guilty UF” och säljer sockerfria kanderade mandlar. Ruwedo, Preva och Dina driver företaget ”Sense and scent UF” och säljer formade ljus. De har bland annat fått pitcha sina idéer och tävlat mot andra elever på Västra Mälardalen nästet som liknar tv-programmet Draknästet.

Under läsåret får eleverna lära sig att starta, driva och sedan avveckla ett företag. Eleverna tar fram en affärsidé, genomför marknads­undersökningar, skaffar startkapital, ordnar säljtillfällen och marknadsför sitt företag.

– Man utvecklas och får ta eget ansvar. Det är en mer praktiskt kurs och man får lära sig mycket nytt. Man får chansen att utveckla en produkt som man kanske tänkt på, berättar eleverna.

Alicia Johansson är UF-lärare till ca 187 elever på Ullvigymnasiet. Hon har fått utmärkelsen Årets UF-lärare och är vidare i SM. Alicia har en bakgrund som ekonomilärare och har nu jobbat som UF-lärare i ca 5 år.

– Det var en naturlig övergång, det är just denna del av ekonomi som är mest intressant, berättar Alicia.

Under läsåret får eleverna möjlighet att träna sin förmåga att samarbeta, lösa problem, fatta beslut och ta ansvar. Ullvigymnasiet tillsammans med det regionala UF-kontoret hjälper eleverna komma i gång med att driva företaget enligt de regler som gäller. Samarbetet med kommunen och näringsliv spelar också en viktig roll.

– Det är kul att se när eleverna törs kliva utanför sin komfortzon och vågar göra saker de inte gjort tidigare. Jag får se hur de utvecklas och guidar eleverna med rätt energi och pepp, berättar Alicia.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-