Kungsör
08:41 | 31 oktober 2021

”Allhelgona har blivit större än påsk”

Allhelgonahelgen står för dörren. För Svenska kyrkan är det den första högtiden sedan julen 2019 som kan genomföras utan restriktioner.

Kyrkoherde Bengt-Olov Hedlund i Kristinagårdens kapell. Foto: Björn Blomgren

– Vi kommer att gå tillbaka till att köra precis som vanligt, utan några som helst begränsningar, säger Bengt-Olov Hedlund, kyrkoherde i Kungsörs församling.

I Kungsör planeras det för både minnesgudstjänster och högmässa kommande allhelgonahelg (6-7 november). Utan begränsningar den här gången, eftersom alla restriktioner är borttagna.

– Det finns olika individuella känslor och rädslor runt covid. Men när det gäller allhelgona kommer vi köra precis som vanligt, samtidigt som vi uppmanar till försiktighet, säger Bengt-Olov.

Intresset bland allmänheten väntas vara stort – inte minst för att besöka kyrkogårdar och tända ljus för nära och kära som gått bort. Enligt Bengt-Olov Hedlund  har allhelgonahelgen blivit en av de största kyrkliga högtiderna under året.

– Som jag upplever det, gällande människors engagemang, så har allhelgona blivit större än påsk. Det är oerhört mycket människor som kommer till kyrkogårdarna överallt.

Slopade restriktioner innebär också att alla kyrkans verksamheter kommit igång igen. Från korsordsgruppens träffar på måndagar, till sopplunch, ungdomskvällar och fredagscafé.

Bengt-Olov, vad har ni dragit för lärdomar efter att inte kunnat ha normal verksamhet under pandemin?

– Vi har förstärkt vår medvetenhet om det lilla mötets betydelse i olika sammanhang. Ett exempel på det är att en äldre person med rollator tar sig hit i snöstorm för att sitta ute på ett sittunderlag, dricka kaffe och prata med någon. Det visar hur oerhört viktigt det är med social gemenskap. Att vara utan det var nog det jobbigaste för många under pandemin.

– Sen att man kan vara mer u­tomhus. Det är en erfarenhet. Och att det är ingen katastrof att inte få göra som man brukar. Det kan till och med ibland i lagom portioner vara positivt för man får nya tankegångar.

Hur är känslan nu när all verksamhet kan fortgå som vanligt igen?

– Det är en glädje! Folk är ju så lyckliga över att få träffas och prata med varann. Vi inser att man behöver inte ha något extra program med underhållning och grejer. Alla är lyckliga över att få träffas och prata, Det är det som har varit en bristvara.

Framöver har Kungsörs församling mycket på gång och några nya verksamheter har startat upp. Bland annat en folkmusikgrupp och en familjekör. Den senare är öppen för alla, i alla åldrar.

– Folk har missförstått och trott att man bara får gå dit om man är släkt med varann. Men det är inte meningen. Alla är välkomna.

I slutet av oktober börjar de även med nattkyrka i Kung Karls kyrka varje lönefredag.

– Vi kommer att vara minst två personer i kyrkan varav en präst.  Det kommer kanske att vara lite stilla musik, ljuständning och så bjuder vi på varm dryck.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-