Valskog
14:34 | 20 september 2021

Telefonbedragare kom över 26 000 kronor

Två fall av bedrägeri under helgen, men vid det andra gick bedragaren lottlös.

Foto: Pixabay

På eftermiddagen i lördags, den 18 september, blev en person i Valskog vilseledd av en bedragare att logga in på sin internetbank med sitt bank-id. Personen blev då av med 11 500 kronor och 14 500 kronor, sammanlagt 26 000 kronor, genom två separata överföringar. Enligt anmälan till polisen blev personen uppringd av en okänd man som påstod att han hette Adam och ringde från Sparbanken. Bedragaren sa att han ville göra ändringar i personens bankkonton, men målsägaren blev misstänksam och bestämde sig under samtalet för att logga in på sin bank för att kolla att allt stod rätt till. Personen avslutade sen samtalet och loggade in på sin bank igen. Då var pengarna borta. Exakt hur det ska ha gått till är än så länge oklart. Polisen har nu upprättat en anmälan gällande bedrägeri, men i nuläget finns ingen misstänkt.

Under lördagen blev en annan person i Valskog utsatt för ett liknande bedrägeriförsök, men i det fallet kom bedragaren inte över några pengar. Den här personen blev under förmiddagen uppringd av en okänd man som sa att han jobbade för ett företag kallat ”Safer”. Mannen sa vidare att den uppringdes personnummer hade läckt ut på internet och att hans företag erbjöd en tjänst som skyddade personnumret. Mannen sa att han skulle skicka över en länk där den uppringde skulle få fylla i diverse uppgifter, men när målsägaren sa att denne ville kolla med sin bank och polisen först så avslutade mannen snabbt samtalet. Polissen har i det här fallet upprättat en anmälan gällande försök till bedrägeri.

Polisen har vid flera tillfällen varnat för dessa typer av bedrägerier. Här är några tips för att skydda sig:

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-