Okategoriserade
17:01 | 8 juli 2013

”Det viktigaste är att barn får vara barn”

I Lersäter utanför Kolsva pågår just nu ett läger för barn ifrån Vitryssland. Där får barnen, som kommer från tuffa förhållanden, slappna av och ha roligt.

http://www.youtube.com/watch?v=x7MhHwZdpv0&feature=youtu.be

Just nu anordnas ett läger för barn ifrån Vitryssland på lägergården i Lersäter utanför Kolsva. Lägret, som drivs av Arne Akervall med familj, finansieras utav bidrag från olika kyrkor och olika organisationer.

– Vi har anordnat det här vartannat år sedan 1996, det här blir alltså den nionde gången, berättar Arne.

Det var i samband med att hjälpsändningar med kläder och liknande skickades till Vitryssland via Kungsörs Återvinning & Secondhand som Arne och flera andra först kom i kontakt med barnen omkring Tjernobyl i Vitryssland

– Det fanns fortfarande mycket radioaktivitet i området då, efter kärnkraftsolyckan. Barnen behövde komma därifrån och därför bildades det här lägret 1996, säger Arne.

De barn som besöker lägret är mellan åtta och tolv år gamla. De kommer från tuffa levnadsförhållanden och väljs ut av personer som arbetar som hjälppersonal i Brestområdet i Vitryssland.

Vad gör barnen här på lägret?

– Det viktigaste är att barn får vara barn. Hemma är det många som har flera syskon att ta hand om. Många tar även hand om sina föräldrar. Här får barnen frisk luft och ordentligt med mat, säger Arne.

Dagarna fylls med glada aktiviteter för barnen. Varje morgon startar med frukost klockan 09, sedan väntar en sång- och lekstund. Varje vecka gör gruppen olika utflykter i närområdet.

– Vi har varit på Kolsva Herrgård där vi blev bjudna på lunch, vi har varit på Kristinelundsbadet i Köping, vi har varit på gudstjänst i Munktorp och i veckan ska vi bland annat få möjlighet att paddla kanot i Hallstahammar, berättar Arne. I videon ovan hittar ni några filmklipp från morgonens sångstund.

lager2

Ulyana, 7 år.

Ulyana, 7 år, är en av barnen som har rest hit på läger. Hon berättar att hon trivs bra och tycker att det är roligt. Det allra roligaste just nu är att göra pärlplattor. Hon trivs också i den fina miljön omkring lägergården.

– Jag gillar att det är nära till naturen. Det är särskilt roligt att vid stenarna, eftersom vi inte har så många sådana hemma, säger hon.

Arne berättar att de som anordnar lägret får mycket positiva reaktioner från barnens föräldrar.

– Många berättar att de ser stor skillnad på barnen före och efter lägret. En mamma hörde av sig och frågade vad vi hade gjort med hennes son, eftersom han var odräglig innan resan och riktigt exemplarisk efteråt. Barnen stärker sig självkänsla när de är här, säger Arne.

[nggallery id=86]

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020