Karmansbo
05:26 | 19 juni 2021

Stor förväntan när Järnets dag gör comeback i juli

Förra året ställdes det in, men i år är det återigen dags för Järnets dag vid smedjan i Karmansbo – där fler evenemang kommer ordnas i sommar.

Karmansbo Bruksmiljö. Foto: David Eriksson/arkiv

Precis som i princip alla evenemang förra året så tvingades  Hembygdsföreningen Karmansbo bruksmiljö ställa in Järnets dag 2020. En tuff smäll för föreningen, men nu har de tagit nya tag.

Den 3 juli tänds Lancashiresugnarna igen och järntackor smälts samtidigt som vattenhjul, mumbingshammare och valsverk körs.

– Vi har öppet från den 28 juni fram till och med den 15 augusti. Då har vi bemannat med guider både i kolhuset, här i smedjan och i den gamla lägenheten, men den 3 juli och Järnets dag blir så klart speciellt för oss. Det är lite av en hemvändardag, säger Tommy Berglund från hembygdsföreningen.

Han säger vidare:

– Vi ser verkligen fram emot den här sommaren med tillförsikt.Vi tror att vi kommer klara den här bättre än någonsin.

I nuläget är det lite oklart hur många besökare som kan tas emot under Järnets dag, men helt klart är att arrangören kommer anpassa dagen efter de restriktioner som kommer råda.

– Förhoppningsvis blir det fler lättnader den 1 juli.

Förra sommaren var det öppet vid Karmansbo bruk och flera guidade turer arrangerades, men då var det mer sporadiskt.

– Det kom max tio personer åt gången, men det kom fortfarande folk hit och det var ju jättekul. I år hoppas vi så klart på många fler. Vi kommer även göra lite korngrynskaka och steka fläsk. Det brukar vara populärt, säger Kristina Ohrmér Jansson från hembygdsföreningen.

– Vi får helt enkelt se hur många vi får ta in. Är det 50 personer så tar vi in 50 personer åt gången. Sen får vi ta in fler efter det och göra en smälta till. Inga problem, fyller Tommy Berglund i.

Karmansbo bruk är ett industriminne med gamla anor. Det tycker hembygdföreningen är värt att bevara för en lång framtid.

– Det finns inget som här i Karmansbo där man kan använda precis allt och allt är så bra bevarat, säger Tommy.

Senare i sommar, den 8–9 augusti, kommer även Kulturdagarna i Hed tillbaka i mer ”normal” tappning. Under den helgen kan besökarna åka runt till olika platser i Hed med omnejd där det bjuds på ett 30-tal olika kulturupplevelser.

– Besökarna kan åka runt och uppleva Karmansbo bruksmiljö, gå på visning på Bernshammars herrgård, fynda på loppis, lära sig om gärdesgårdsbygge och få tips om hur man renoverar gamla fönster. Det kommer självklart även finnas underhållning för barn, säger Tommy Berglund.

Det händer med andra ord en hel del i Karmansboområdet den kommande tiden.

– Vi har fullt program hela sommaren.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-