Debatt
06:05 | 4 mars 2021

Debatt: Fortfarande finns präster som inte vill viga HBTQ-personer

Debattartikel från Britt Sandström och Jörgen Eklund (S).

Den 17 september är det val till Svenska kyrkan och Socialdemokraterna ställer i vanlig ordning upp som parti. Som folkrörelseparti vill vi redan nu börja samtala med kyrkans medlemmar om vad vi står för, och hur vi vill vara med och utveckla Svenska Kyrkan.

Vi går till val på att kyrkan ska vara öppen och välkomnande för alla. Vi vill se en nolltolerans mot diskriminering, utveckla kyrkans sociala och solidariska engagemang, och stärka barn- och ungdomsverksamheten. Dessutom vill vi att Svenska kyrkan ska satsa på att bli en av landets bästa arbetsgivare.

Både lokalt och internationellt måste vi, särskilt i tuffa tider som dessa, göra vad vi kan för att ge människor hopp och stöd. Många lever i utsatthet och ensamhet, Svenska kyrkan ska finnas närvarande för att hjälpa. Därför vill vi stärka samarbetet med frivilligorganisationer och offentlig sektor. Dessutom behöver vi slå vakt om kyrkans internationella arbete för solidaritet. Svenska kyrkans biståndsorganisation ACT bedriver ett otroligt viktigt arbete som vi vill utveckla och stärka.

Svenska kyrkan sitter på kulturskatter med en rik historia som går över tusen år tillbaka. Vi har ett ansvar att vårda och tillgängliggöra dessa, både för samtidens och framtidens nytta och uppskattning. Det gäller byggnader, konst och musik. Kulturarvet levandegörs av ideella verksamheter, som körer och kulturföreningar, det är verksamheter vi vill stärka för att genom kyrkan få ett aktivt kulturliv i hela Sverige.

För att vara levande som organisation behöver barn och unga tas på allvar. Ungas kompetenser, deltagande och behov är enligt oss centrala i kyrkans verksamhet. Aktiviteter för barn och unga ska vara avgiftsfri och välkomnande för alla.

Svenska Kyrkan har tagit många steg på vägen för att bli en jämställd och icke-diskriminerande organisation. Men vi är fortfarande inte framme, och Socialdemokraterna i Svenska Kyrkan vill mer. Fortfarande finns präster som inte vill viga HBTQ-personer, eller som inte tolererar kvinnliga prästkollegor. Det är förlegat och det kan inte tillåtas fortgå. Vi går därför till val på att ta kampen mot kvinnoprästmotstånd, rasism och intolerans mot HBTQ-personer. Svenska kyrkan ska kunna säkerställa att ingen diskriminering förekommer i verksamheten.

Vi ser tendenser från andra rörelser där man vill sluta kyrkan inåt och ställa grupper mot varandra. Vi tror snarare att kyrkan bäst stärks genom att vara öppen och solidarisk, närvarande i hela landet och med en plats för alla. För att kunna säkra den ordningen ser vi att det är viktigt att bevara det nuvarande valsystemet till kyrkan, så alla medlemmar oavsett hur deras relation till kyrkan är, enkelt kan vara med och påverka i den riktning de tror är bäst. Genom aktiva kyrkofullmäktigen med förtroendevalda stärks också det lokala församlingslivet runtom i landet.

Med socialdemokrater i Svenska Kyrkan vet du vad du får: en stark kyrka fri från diskriminering, som står öppen för alla, värnar solidaritet och sina anställda.

Britt Sandström (S), förtroendevald i Svenska kyrkan

Jörgen Eklund (S), förtroendevald i Svenska kyrkan


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-