Teaterchef Niklas Hjulström besökte Aktiva Seniorer i Köping
Tisdagen den 25 mars samlades vi i Hantverkslokalen för att lyssna till Niklas Hjulström, teaterchef vid Västmanlands Teater.
Tisdagen den 25 mars samlades vi i Hantverkslokalen för att lyssna till Niklas Hjulström, teaterchef vid Västmanlands Teater.
Ordförande Eva Elmegård hälsade alla välkomna och riktade sig då särskilt till vår gäst. Niklas är en mångsidig man som kan titulera sig skådespelare, sångare, regissör och teaterchef. Han utbildade sig vid Teaterhögskolan i Stockholm. Niklas haft någon slags chefsposition under större delen av sitt yrkesliv. Han var chef för Angeredsteatern, en liten stadsteater. För Niklas är närheten/dialogen med publiken viktig.
Under tiden i Angered initierade han projektet ”Angered berättar – Det magiska ögonblicket”. Man samlade runt 500 berättelser som utmynnade i sex olika föreställningar. Dessa spelades sedan på olika ställen som till exempel folkparker, kaféer, skolor, tvättstugor. I DN skrev en recensent att det var ”Teater i ögonhöjd”.
Niklas gick vidare till Folkteatern i Göteborg där han var konstnärlig ledare. Även där var starka berättelser ett viktigt inslag i de produktioner som skapades. Efter Folkteatern blev det Stadsteatern i Stockholm där Niklas verkade som skådespelare och regissör.
Befattningen som teaterchef vid Västmanlands Teater har Niklas haft sedan sommaren 2016. En stor produktion med mycket stark anknytning till regionen var ”Den stora branden” som hade premiär 2018. Föreställningen byggde på två års samlande av berättelser från vittnen, boende, brandmän, arborister med flera. Det som ”stod ut” var den hjälpsamhet och solidaritet västmanlänningarna visade. Man körde kreatur till säkra hagar, gjorde mackor och fixade dricka till räddningspersonalen.
Andra exempel på föreställningar som skildrar livet och händelser i Västmanland är ”ASEA – Här kommer framtiden” och ”Salaligan”. Under åren 2017 – 2022 intervjuade man en skolklass när de gick i årskurs fyra, sex och nio. Elevernas berättelser resulterade i föreställningarna ”Resan hem”, ”Den hemliga resan” och ”Språng”, den sista delen handlar om att ta språnget ut i vuxenlivet.
Västmanlands Teater bjuder inte bara på regionala uppsättningar. Under 2024 hade man 240 föreställningar med 38 438 besökare. Bland andra visades Kameliadamen, en föreställning med mycket sång och musik och vackra kläder. Populära inslag är soppteatern och parkteatern i stadsparken. En del uppsättningar turnerar man med i regionen. Till exempel kommer den populära ”Det stora vattenkriget” att spelas på flera platser i länet, bland annat i Köping.
Till hösten kommer man att ge nya föreställningar, bland annat ”Björnön” och ungdomsföreställningen ”Den blomstertid nu kommer ”. Under våren 2026 kommer ”Fröken Julie” och Tjechovs ”Måsen”.
Niklas bjöd på en mycket intressant och inspirerande inblick i teaterns värld. Ett tips är att hålla utkik efter föreställningar som går på turné.
Vi avslutade eftermiddagen med kaffe och smörgås.
Text: Lena Hedberg
Foto: Karin Frodin, Lena Hedberg
Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.
Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.