Mölntorp
09:03 | 22 maj 2021

Westerqwarn satsar med hemmabyggd äventyrsgolfbana

Mycket har hänt sedan Joakim Graning tog över Westerqwarn för tre och ett halvt år sedan, det senaste tillskottet till verksamheten är en äventyrsminigolfbana som han själv har skissat upp och byggt.

Joakim Graning. Foto: Michaela Ericzén

För tre och ett halvt år sedan fick Westerqwarn en nytändning när den unge entreprenören Joakim Graning tog över den klassiska restaurangen. Bland annat jämnades den slitna minigolfbanan med marken och ytan gjordes istället om till en stor utomhusscen.

När pandemin slog till kontrade Graning med att stänga restaurangen och satsa sig genom branschkrisen med en vedugnspizzeria, något som har fallit väl ut.

– Ganska fort tvingades vi köpa en större vedugn för att kunna möta efterfrågan. Nu säljer vi mellan 100-140 pizzor varje helg, säger Joakim Graning.

I samband med att verksamheten förändrades började en ny plan gro.

– Det började i april förra året i samband med att jag beställde vedugnen. Mina tankar har gått i att vad är Westerqwarn i framtiden, var är vi idag och i vilken riktning vill vi gå. Då blev det tydligt för mig att vi behöver erbjuda en att göra-upplevelse. I hela närområdet finns vacker natur och massvis med god mat och fika, men nånting att göra som passar för alla åldrar saknas, berättar Joakim och fortsätter:

– Vi hade ju den gamla minigolfbanan som vi tog bort då den var gammal, men minigolf är kul, och framförallt äventyrsgolf.

Under hösten 2020 gjorde han research genom att se hur andra hade gjort och hur mycket det hade kostat att bygga.

– Jag tog in offerter från stora företag som skulle bygga allt från grunden, men det skulle landa på 2-2,5 miljoner kronor och såna ekonomiska muskler har inte vi, speciellt inte efter året som varit. Så då beslutade jag mig för att vi får bygga själva.

Joakim Graning har skissat upp banor och själv byggt tillsammans med en anställd och sin pappa.

När vi satte spaden i marken och började gräva, då tänkte man ”hur tusan ska det här bli?”, men nu känns det superbra.

Äventyrsgolfen har byggts på den stora gräsytan där Westerqwarn en bit bort även har en ständigt växande ställplats för husbilar.

– Det är ett bättre läge än den förra banan, inte lika mycket mygg och ormar. Plus att man kan spela en stekhet sommardag och få skugga från träden. Jag tror även att det kan funka som en lockgrej för både förbipasserande på vägen och husbilsgäster.

Den 29 maj är det premiär för äventyrsgolfen, som har ett tydligt och enkelt tema.

– Det är unika banor och vårt tema och inspiration är naturen och platsens historia. Vi har velat väva in gamla mjöltunnor och kvarnhjul.

Foto: Michaela Ericzén

Hur har reaktionerna varit?

– Bara positiva. Många tycker att det är lite vågat, men nu måste alla företag, speciellt inom besöksnäringen, bekänna färg och visa om vi vill framåt eller stå kvar. Vi har valt vägen framåt för att bli ännu bättre och då har vi även varit tvungna att välja bort vissa delar, som att pausa restaurangen men istället ha full fokus på att skapa ett riktigt bra fik, en vedugnspizzeria som är en av de bästa i Mälardalen och äventyrsgolf.

– Många tycker att man är lite knäpp som gör det själv, men för mig är det stimulerande, jag tycker att det är jättekul. Sedan har vi lärt oss enormt mycket på vägen och har lärt oss av våra misstag.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-