Munktorp
18:05 | 4 december 2019

Whisky och Ajja snokar efter droger

I höstas startade systrarna Jenny och Josefin företaget Cani­bus. Tillsammans med sina hundar söker de efter granbarkborre men framför allt droger.

Whisky och kollegan Ajja är tränade att inte bli distraherade av föremål eller dofter runt omkring dem. Foto: Dennis Johansson Strömberg

Tillsammans driver systrarna Jenny Svensson och Josefin Viborg det nystartade företaget Canibus.

Med hjälp av sina hundar Ajja och Whisky specialiserar duon sig på avancerat specialsök, och i deras fall granbarkborren och droger.

Jenny hade arbetat inom säkerhetsbranschen men tröttnade och till slut sa hon upp sig. Systern Josefin, arbetade som förskollärare, var även hon intresserad att testa något nytt och kläckte idén om att specialisera sig på avancerat specialsök med hund.

– Vi gillar ju såklart hundarna och tyckte att det skulle vara roligt att arbeta med dem. Vi satt och spånade på vad vi kunde göra och då slog det oss att vi kunde prova på specialsök, säger Jenny.

Sagt och gjort.

De utbildade sig vid Hundcampus i Hällefors och fick hjälp av hundsöksexperten Lennart Wetterholm. Under ett år lärde sig systrarna, och hundarna, hur man skulle agera i olika miljöer och situationer.

– Vi blev klara i höstas och från dag ett ville vi ha ett företag så att vi kunde jobba med detta. Vi kände att vi kunde göra skillnad och det är såklart jätteroligt att arbeta med hundarna och syrran, säger Jenny.

Hon fortsätter:

– Vi kom i kontakt med en investerare och fick möjligheten att starta ett aktiebolag och nu har vi varit ute på vårt första jobb. Allting känns väldigt bra och det känns roligt.

Företagsidén är tydlig. Deras hundar ska lokalisera droger och granbarkborre.

– Man kan lära hundarna att söka efter olika dofter. Vi kan använda hundarna till att söka efter nästan vad som helst i doftväg, säger Josefin.

– Vi har valt två så olika ämnen att rikta in oss på. Det är medvetet. Målet är att det ska gå så pass bra för oss så att vi har mycket att göra om dagarna. Om hundarna gör samma sak hela tiden blir det i princip som ett löpande band. Man måste hålla motivationen uppe för hundarna och då är det bra att de får söka efter olika dofter. Då kommer vi att variera att söka droger exempelvis inomhus med att söka efter granbarkborre utomhus, säger Jenny.

Hon fortsätter:

– Vi har lärt våra hundar att söka efter vissa dofter, inte att bara hitta droger. Vi har specialsökhundar, inte droghundar.

När systrarna, Ajja och Whisky var ute på sitt första uppdrag lyckades de att lokalisera droger.

– Jag ser det bara som att jag och min bästa vän har gjort något bra. Det känns som att vi gör skillnad. Kunden har tagit dit oss för att söka efter droger och blir det en träff så är det så, säger Josefin.

Hon fortsätter:

– Oavsett om vi har hittat något eller inte under ett jobb så belönas hundarna. De har ju verkligen letat och gjort ett bra jobb. Då har vi ett litet party för att fira att de är så fantastiskt duktiga.

Hur är det att söka efter just droger?

– Vi vet att det är ett stort problem i samhället och vi vill göra skillnad. Vi vill bidra till ett tryggare samhälle för alla, speciellt barn och ungdomar i skolmiljön. Om det är så att vårt jobb leder till att det säljs eller används mindre droger i exempelvis skolan så har vi kommit en bra bit på vägen.

Duon är väldigt tydliga med att poängtera att hundarna söker efter droger i förebyggande syfte. Vid misstanke om narkotikabrott är det alltid polisen som ska kontaktas.

– Vårt mål är inte att hitta så mycket narkotika som möjligt, vårt mål är att hitta ingenting alls. Vi kan exempelvis hjälpa företag som arbetar för att ha en drogfri arbetsplats och som vill göra ett krafttag mot narkotika. Vill man säkerställa att man har en drogfri arbetsplats på ett effektivare sätt så kan man anlita oss, hundarna kan snabbt kontrollera till exempel ett omklädningsrum med 50 skåp, säger Jenny.

Om hundarna skulle hitta droger är det upp till kunden att agera, Canibus lokaliserar bara drogerna.

– Vi talar bara om vad vi hittar, och det är det vi gör, säger Josefin.

– Vi har ingen rätt att hantera fyndet vi gjort, och det vill vi inte göra heller. Då är det upp till kunden att ha en handlingsplan för att hantera situationen vid ett eventuellt fynd. Om någon tror att vi har droger för att vi tränar hundarna så kan jag berätta att det inte stämmer. Vi arbetar bara med dofter, säger Jenny.

I början av nästa år kommer Canibus att flytta sin verksamhet till Tallåsgården i Munktorp. Nyligen skrev duon under ett avtal som gör att de får tillgång till tre rum i byggnaden.

– Vi kommer kunna ha ett kontor men även få plats för träningsutrustning och sådana saker. Det känns jätteroligt, säger Jenny.

Vad har ni för framtidsvisioner?

– Vi vill växa och bli större. Vi skulle vilja ha möjlighet att hålla i kurser, säger Josefin.

Jenny:

– Vi önskar att ha en god relation till polisen tack vare våra kvalitativa sök för att vårt huvudmål är just kvalité. Vi vill alltid att våra sök ska vara så bra som möjligt, avslutar hon.

Jenny Svensson och systern Josefin Viborg tillsammans med Whisky och Ajja. Foto: Dennis Johansson Strömberg
Foto: Dennis Johansson Strömberg
Foto: Dennis Johansson Strömberg

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-