Debatt
09:02 | 27 april 2021

Debatt: Stoppa mäns våld mot kvinnor

Debattartikel signerad Olle Thorell (S).

Riksdagsledamoten Olle Thorell (S) från Surahammar. Foto: Pressbild

Fem kvinnor har den senaste tiden mördats av män. Systrar, döttrar och vänner som inte längre är vid liv. När den här debattartikeln hunnit publicerats kan ytterligare en kvinna ha mördats. Någon vars barn inte längre har en mamma.

Som samhälle måste vi agera för att stoppa dessa män innan det är försent. Ett första steg är att ta kvinnors varningssignaler på allvar. Tusentals kvinnor lever idag med våld i vardagen.

Den debatt som nu förs om det strukturella våldet mot kvinnor är efterlängtad och det är bra att fler engagerar sig i frågan. Vi socialdemokrater har två tydliga prioriteringar i kriminalpolitiken, mäns våld mot kvinnor och gängkriminalitet. Dessa två prioriteringar är likvärdiga. Tyvärr är det svårare att få uppmärksamhet för den första frågan, men arbetet pågår oavbrutet.

Det krävs många åtgärder på många olika områden för att få slut på våldet. Sedan 2016 arbetar vi socialdemokrater efter en sammanhållen strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Nu vill vi höja straffen för grov kvinnofridskränkning, och även förtal och förolämpning ska utgöra grund för att döma för kvinnofridskränkning. Möjligheterna ska utökas att använda fotboja för att kontrollera att kontaktförbud efterlevs, och hårdare straff för den som överträder ett kontaktförbud. Dessutom vill vi att det ska bli lättare att få kontaktförbud för den gemensamma bostaden.

Satsningarna som vi har gjort på polisen har möjliggjort rekryteringen av 350 nya utredare som inriktar sig särskilt på sexualbrott, våld i nära relationer, våld mot barn och hedersrelaterat brott. Vi har också gett kvinnojourerna ökade resurser.

Men det räcker inte. Det står bortom tvivel att mer behöver göras. Vi ska ha en nollvision mot dessa brott och då måste vi bekämpa och förebygga att de sker. Den man som tar ett kvinnoliv släcker även en av de största tryggheterna ett barn känner till och den största glädje en förälder och syskon har. Det räcker nu, inte en kvinna till.

Vi hoppas att diskussionen om mäns våld mot kvinnor fortsätter och att fler sluter upp för att stoppa detta våld. Att vi alla vågar se det som händer även i vår närhet och att vi agerar när vi ser. Vi får aldrig glömma eller sluta kämpa för alla de kvinnor och barn som lever under dessa förhållanden. Det är brott som ska straffas. Det är brottsoffer som ska skyddas och få stöd.

Olle Thorell (S)

Riksdagsledamot för Västmanland


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-