Debatt
13:39 | 5 maj 2021

Debatt: Dags att skärpa straffen successivt

Debattartikel signerad Ruben Schackensparre.

Foto: Pixabay

Man brukar höra det från vissa så kallade kriminologer och från  somliga politiker med lagstiftning som uppdrag att straffskärpning inte minskar brottsligheten. Ibland hänvisas till utredningar. Bättre vore att dessa sanningsförnekare lärde sig från befolkningens empiriska kunskap att längre straff alltid ger totalt minskad brottslighet.

Kriminologernas syfte går inte att förstå, men det är bara att vi går till oss själva och frågar oss hur många som skulle hålla fartgränserna om ingen straffpåföljd funnes i form av böter, eller som allra värst förlust av körkortet.

Nu påstås från myndighetshåll att indraget körkort inte är ett straff utan en åtgärd mot olämpliga förare, men det är inget annat än en ren lögn eftersom de drabbade uppfattar det som ett straff och då är det ett straff och ett mycket effektivt sådant som i Norge kan leda till livslång indragning av rätten att få köra bil. Mycket bra exempel.

Ett annat exempel är självdeklaration. Hur många tror de så kallade kriminologerna skulle lämna in deklaration om det inte blev påföljder ifall man avstod. Garanterat skulle inte en deklaration lämnas in. Alltså straffets effekt

Dessa samband kopplat till mänskliga beteenden som inga kriminologer kan ändra gäller precis lika mycket för all brottslighet
ända till den allra grövsta. Sen är det bara att skärpa straffen successivt tills inga brottslingar längre finns på gatorna.

Vad gäller fängelseplatser så är det ju bara att ställa våningssängar på varandra som vi hade i “lumpen” och som fängelserna, där det finns sängar, har i andra länder så har vi plötsligt dubblerat antalet fängelseplatser.

Vad är det då som gör att vårt rättsliga etablissemang inte begriper dessa klara samband, som jag tror hela den övriga befolkningen med normalbegåvning förstår. Ja! den frågan måste vi nog ställa oss alla och kräva svar från de ansvariga.

Ruben Schackensparre


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-