Debatt
14:51 | 17 september 2021

Debatt: Första steget till högre pensioner

Debattartikel från Socialdemokraterna.

Åsa Eriksson, Pia Nilsson och Olle Thorell. Foto: Pressbild

Vi Socialdemokrater tycker det är självklart att pensionerna måste höjas. Inte minst för kvinnor som över lag får lägre pension än män. Har man varit med och byggt Sverige starkt ska man också ha en rimlig pension. I dagarna betalas det nya pensionstillägget ut, ett steg på vägen mot vårt mål om att alla ska få ut minst 70 procent av sin slutlön.

2018 gick vi till val på att höja pensionerna. 2020 höjde vi pensionen för dem med allra lägst pensioner. Det gjorde vi genom höjd garantipension och stärkt bostadstillägg. Därefter har vi drivit på för att få igenom ett pensionstillägg för dem, som trots ett långt arbetsliv, har låga pensioner.

Detta var vårt vallöfte, nu blir det verklighet. Höjningen berör personer som har mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden i allmän pension. Det handlar om personer som slitit ett helt yrkesliv. Lastbilschaufförer som levererat mat till våra butiker. Undersköterskor som sett till att vården och omsorgen fungerar både i vardag och kris, och många fler. Som mest blir det en höjning med 600 kronor i månaden för vissa grupper.

Men vi är inte klara. De som har allra lägst pensioner behöver ytterligare förstärkningar. I kommande budget föreslår vi därför höjt bostadstillägg. För en ensamstående pensionär med höga boendekostnader kan det innebära upp till 450 kronor mer per månad. Dessutom har vi föreslagit en ny trygghetspension för dig som slitit ut dig i arbetslivet och har nära till pensionen.

Den ger ekonomisk trygghet till dig som inte kan arbeta hela vägen till pensionen och därför behöver ta ut ålderspensionen i förtid vilket idag leder till en livsvarigt lägre pension.

Vi kommer fortsätta att driva på för högre pensioner. Vi vill som nästa steg höja pensionsavgiften så att det kommer in mer pengar till pensionssystemet.

Pensionen ska vara något att se fram emot och ett långt arbetsliv måste lämna tydliga avtryck i pensionskuvertet. Nu tas ett viktigt steg på vägen, men vi har en bra bit kvar. För oss Socialdemokrater är det självklart att alla som varit med och byggt vårt land ska få en rimlig pension och en trygg tid som pensionär. Det handlar om rättvisa.

Ardalan Shekarabi (S)

Socialförsäkringsminister

Pia Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västmanland

Olle Thorell (S)

Riksdagsledamot Västmanland

Åsa Eriksson (S)

Riksdagsledamot Västmanland


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-