INSÄNT/DEBATT
11:24 | 21 december 2022

En from önskan i juletid

Ett julkort från föreningen VA-i-tiden.

I en tid med tal om cyberattacker och rullande nedstängning av vårt elnät, så utgör tillgång till eget vatten och egen uppvärmning via spisar och kakelugnar en viktig del av vår trygghet på landsbygden. Vatten är vårt viktigaste livsmedel och möjligheten till värme och matlagning i krissituationer kan inte nog framhållas.

Det finns 700.000 enskilda brunnar i Sverige. Varje brunn kan i en krissituation förse minst 10 familjer med sitt dagliga behov av dricksvatten. Genom att bära in en hink med vatten så fungerar även våra WC, genom att hälla vattnet i toastolen – detta så länge vi
inte tvingats installera elektriska avloppslösningar.

Genom initiativ av enskilda verkstäder i Sverige, så svetsas det nu hundratals – kanske tusentals – enkla plåtkaminer, som skickas till Ukraina för att ge värme och möjlighet till matlagning.

Vi vill därför skicka en vädjan till beslutsfattare på olika nivåer i samhället: Förstör inte denna vår trygghet! Tvinga oss inte att ansluta till kommunala VA-system! Tvinga oss inte till avloppslösningar, som kräver el! Förbjud oss inte att elda i våra spisar och kaminer! Gör inte detta av okunskap, missriktad miljöhänsyn – eller bara för att ni kan!

För den nationella föreningen VA-i-tiden
Lars-Göran Carlsson, ordförande


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.
Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.
Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-