Debatt
10:41 | 22 oktober 2020

Frågor och funderingar kring Arbogas nya demensboende

Debattartikel signerad "80-BeEk".

Foto: Arboga kommun/Arkiv

Nästa år kommer Arboga Kommun att öppna det nya vård- och omsorgsboendet.
På kommunens hemsida kan man följa arbetet av det nya boendet. Bygget startade under 2018 och bilder visas fram till november 2019. På nästan tio månader går det inte att på kommunens hemsida följa arbetet. Man kanske har tröttnat på att fotografera och lägga ut bilder. Ändå står det att sidan uppdaterades 3 mars 2020.

Det står att bygget är vackert beläget nära Arbogaån, det borde stå att det är beläget nära gamla riksvägen. Kanske att några boende kan få en glimt av ån.

I boendet finns hemlika lokaler, digitala lösningar, innergårdar med promenadstråk, stor samlingssal med mera. Medarbetare inom vård och omsorg har fått vara delaktiga i utformningen av boendet.

Det kommer säkert att bli en fin och trevlig byggnad, som är byggd efter senaste krav på boende för människor i behov av vård.

Under den pågående pandemin har det visat sig hur illa det är ställt på många äldreboenden. Så vill vi inte ha det på det nya boendet.

Alla borde lyssna på Yngve Gustafson, professor i geriatrik. Hur han på ett ömsint sätt talar om våra årsrika äldre. Kunde hans tankar om äldres rätt till god vård genomsyra andan på det nya boendet, då kan vi alla med tillförsikt se fram emot att ha anhöriga, eller att själva, hamna där.

Utdrag ur statsminister Stefan Lövens sommartal. ”Vi ska ha världens bästa äldreomsorg. Vi har idag tydliga revor i välfärden. Äldreomsorgen är en sådan. Personalen behöver bra villkor och utbildning, då kan man höja nivån på hela verksamheten”.

Nu kommer det absolut viktigaste för att uppnå ett bra boende, nämligen personalen!

Här kommer några frågor och funderingar, som jag hoppas blir besvarade och kommenterade av personer, som arbetar i den positionen, att dom kan ge ärliga och tydliga svar.

• Har man anställt de antal personer som behövs till boendet?

• Har alla minst undersköterskeexamen med inriktning på demens?

• Goda kunskaper i svenska? Jätteviktigt för boende, övriga anställda och anhöriga.

• Hur många sjuksköterskor?

• Tillgång till läkare, hur ofta kommer läkare att göra besök på boendet?

• Hur många är timanställda?

• Städning och enklare arbetsuppgifter borde inte utföras av undersköterskor. Kan utföras av personer som inte är utbildade, men ändå är lämpade att jobba i denna miljö.

• Undersköterskor ska finnas för dom boendes vård och omsorg

• Får personalen vara delaktiga i schemaläggning? Mycket har skrivits om personalens missnöje med arbetsscheman. Det måste finnas något boende i vårt långa land som lyckats med detta. Kopiera och justera det, så det överensstämmer med det nya boendets önskemål.

• Chefen ska vara driftig, engagerande och kunnig.

• Betala bra löner. Men vad är en bra lön. Det finns så mycket annat som ska vara uppfyllt. Goda relationer mellan chefer och kollegor, bra arbetsscheman, tillräckligt med personal, fin stämning på arbetsplatsen med mera.

Till slut är jag glad att boendet inte fick namnet ”Timglaset”. För mig är ett timglas något som mäter ut tiden. Det kan ju symbolisera att tiden snart runnit ut. Vilket kanske inte är så upplyftande.

80-BeEk


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-