Debatt
08:19 | 28 maj 2020

(M): Regionen sviker sitt ansvar

Debattartikel signerad regionrådet Tomas Högström.

Tomas Högström (M). Foto: Pressbild

Det blir allt mer uppenbart. Region Västmanland sviker sitt regionalpolitiska utvecklingsansvar. De som sviker är den styrande treenigheten bestående av socialdemokrater, liberaler och centerpartister i Region Västmanland.

I januari 2017 tog regionen över ansvaret från länsstyrelsen att arbeta för att främja regional utveckling och företagande. Inte minst socialdemokratiska regionråd var då stora i orden. Äntligen var det deras ansvar och en regional fråga att leda utvecklingen. Nu skulle de visa beslutskraft och driva utvecklingen.

Hur blev det? Det vi nu ser, inte minst i flygplatsfrågan är att treenigheten (S, L och C) hukar bakom sina taburetter. Det går till på följande sätt:

Socialdemokraterna i regionen hänvisar till att (S) i länet sagt att flygplatsen är en fråga för partikamraterna i Västerås stad. Anders Teljebäck (S) har varit tydlig med vad han vill som en del i en politisk uppgörelse med Liberalerna i staden. Då måste Socialdemokraterna i regionen gilla läget, för så är kulturen i deras organisation. Öppet deklareras nu från regionen att de inte avser att agera frågan. Det heter att de ”inte fått frågan om samråd”. 

Inom Liberalerna är situationen den motsvarande. Det är en kommunal fråga om det ska finna en flygplats i länet eller inte. Samtal är inte aktuella och Liberalerna i regionen anpassar sig till ”starke man” i Västerås stad. Någon egen åsikt har de inte. Ansvaret för regional utveckling och företagande får någon annan ta. Liberalerna vill inget.

Inom Centerpartiet är det mer komplicerat. Centerföreträdare i Västerås stad driver hårt frågan och ifrågasätter hanteringen och förslaget att lägga ner Västerås flygplats. De gör det trots att de sitter med och styr tillsammans med S och L. Hur länge det samarbetet varar återstår att se.

Centerpartiet i regionen med sina ledande företrädare som varmt välkomnade övertagandet av utvecklingsansvaret från Länsstyrelsen, vad gör de? De sitter still i båten och gör eller säger ingenting. Antagligen för att de anser att det viktigare att vårda samarbetet med S och L än att ta politiskt ansvar.

Regionens ledande treenighet ville ha det regionala utvecklingsansvaret och uppgiften att främja företagandet i länet, men när de väl fick det så klarade de inte av att leva upp till ansvaret. 

Tomas Högström

Regionråd (M)


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-