Debatt
14:39 | 17 januari 2024

Svar på debattartikeln ”Flera nedskärningar i Kolsva”

Andreas Trygg (V) och Anna Eriksson (S) bemöter kritiken.

Foto: pxhere

Den 19 december 2023 publicerade Magazin24 en debattartikel med rubriken ”Flera nedskärningar i Kolsva”. Den kan du läsa här. 


Nu svarar Andreas Trygg (V) och Anna Eriksson (S) på debattartikeln: 

Sammanslagningen av förskolorna i Kolsva där Bergtorpet nu ingår i Savannen och Koltrastens förskola grundar sig med bakgrund till att rektorer och skolchef såg ett minskat barnantal till Kolsvas förskolor.

Det påbörjades då ett arbete med resursfördelningen för förskolorna i Kolsva. Det handlar alltså om översikt av organisation och samplanering där Bergtorpets förskola ofta blir drabbade av flera vikarier vid personals frånvaro då det var en mindre förskola och att det är en vinst att då arbeta förskolorna som en större enhet.

Utifrån det ekonomiska perspektivet så ger det en positiv effekt när vi använder våra resurser där de behövs som mest.

Nu har vård- och omsorgsförvaltningen tittat på lokalerna för en LSS-verksamhet. De håller fortfarande på att utreda om det är en lämplig lokal och om vad det kostar att få den i det skick som de önskar.

Det stämmer att behovet av demensboendeplatser minskade och då stängdes 6 platser och istället öppnades det ett HVB-hem (SAF) i lokalerna under en period. Behovet och kön förändrades sedan igen och demensplatserna öppnades upp. Behovet av särskilda boendeplatser varierar över tid och verksamheten behöver kontinuerligt ställa om för att tillskapa ändamålsenliga platser. Finns det för få boendeplatser och personer i kö och att de får vänta längre än 3 månader kan Inspektionen för vård och omsorg utdöma straffavgifter.

Vi sitter på långa hyresavtal, det är sant. Men att bygga nytt och veta när det blir inflyttningsklart kan leda till dubbla kostnader. Men den måste vi ta, för vi kan inte riskera bli utan plats för våra brukare. Men det rör sig inte om flera år.

Inom Köpings kommun så strävar vi efter en likvärdighet, oavsett vart du geografiskt bor. Vi är alla skattebetalare i Köpings kommun. Vill du bo i Munktorp på Sorbygården så ska du veta att det är samma kvalitet som om du bor i Kolsva på Ekliden.

Visst önskar man som politiker att påsen med pengar är stor, men vi har inte de förutsättningarna. Då måste vi på ett ansvarsfullt sätt hantera den påse pengar som vi har på rätt sätt. Så rättvist och ansvarsfullt som vi kan.

Andreas Trygg (V), Ordf. Utbildningsnämnden, Köping

Anna Eriksson (S), ordf. Vård–och omsorgsnämnden, Köping


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-