Krönika
18:00 | 30 juni 2020

Det kommer att bli bra

Harry Holm skriver om jordgubbar, semestrar och en ljus framtid.

Jordgubbarna till midsommar kostade extra mycket, på grund av frostnätter i maj. Men sedan blev midsommarafton den varmaste på 50 år. För mig kan det vara en bild av hela 2020.

Framtiden efter virusperioden kommer att innehålla mer värme – människor emellan. Och ett starkare närsamhälle, där lokala varor och ”hemester” är mer vanligt.

Detta med att semestra hemma får mig att tänka på när jag ett år satt och fikade på Café de Paris i Tunis. En äldre arab vid bordet intill frågade på franska om jag var tysk.

– No, Suédois, svarade jag.

– Oh, Luleå, Midnattssolen, sa araben.

Där satt jag, svensken, i norra Afrika och hade inte – som han – sett midnattssolen i Sverige!

Självklart var jag nästa år på Dundret i Gällivare i den ljusa midsommarnatten, då solen stod som högst – dvs kl. 24.00. (Det var på den tiden klockan var 12 när den var 12, alltså innan vi tvingades halvårsvis leva i den lögn som sommartid innebär.)

År 2020 behövs det ingen vittberest arab för att få oss att semestra mer lokalt än tidigare.

Det har nu blivit rusch efter sommarstugor, att köpa eller att hyra, i vårt land.

Semester i Sverige är högsta mode.

Förhoppningsvis har vi detta halvår ”varvat ner” så mycket att vi också uppträder lugnare i trafiken, på väg till kusten eller fjällen. Känns det för tråkigt att hålla hastighetsgränserna rekommenderas du tänka bakåt i tiden.

År 1906 fick vårt land första fartförordningen: Högst 15 km/tim i tätorter och annars högst 25 km/tim – i dagsljus. I mörker eller dimma högst 10 km/tim.

I sommar gäller dessutom mer än vanligt ”hemester”, kortare utflykter från bostaden till närliggande sevärdheter. Eller varför inte bara bege sig ut i hemtraktens natur. Rena hälsokuren, inte minst mentalt, men också bra för hälsan över huvud taget.

En kvart i solen ger lika mycket D-vitamin som en D-vitamintablett från hälsokostbutiken, läste jag. Så nu blir det knepigt för Livsmedelsverket, som föreslagit införande av nationella maxgränser för vitaminer.

Statligt solförbud?

Just naturen är av nämnda skäl det perfekta ”semestermålet” för oss äldre, som även om sommaren ska vara mer eller mindre isolerade från andra människor. Ensamheten i naturen är mer uthärdlig än ensamheten i bostaden.

Men hur som helst, telefonsamtal är mer välkomna än någonsin. Nyss ringde min dotter från Färnäs. Videosamtal. Och jag som inte hade hunnit kamma mig! Men samtalet var välkommet. Jag har dessutom knappt något hår att kamma.

Apropå ensamheten, så kommer den att finnas för alltför många även åren som följer. Skillnaden är att vi människor förhoppningsvis ska bry oss mer om varandra i framtiden.

Jag tror också att vi kan lita på äldrevården igen. Bland annat därför att vårdyrkena kommer att uppvärderas efter den här våren och försommaren. Det har tydligt visat sig var krisens verkliga hjältinnor finns.

Även andra delar av samhället har hjältar. Ingen nämnd, ingen glömd. T.ex. är också de äldre hjältar. De har – trots mycket stark längtan efter vänner, barnbarn, butiksbesök och annat – hållit sig till rekommendationerna och stannat hemma.

Och, kom ihåg: Den här jobbiga perioden kommer att gå över. Så dags kan vi försöka resonera som Kristina Lugn (1948-2020): ”De flesta jag känner oroar sig i onödan. Sån är inte jag. Jag gläder mig i onödan. Jag tycker det är roligare”.

Och just när detta skrivs sjunger Laleh i P4 Västmanland:

”Det kommer bli bra.”


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-