Krönika
20:01 | 14 juli 2024

Mordförsöket på Donald Trump

Jan Kallberg, statsvetare från Kolsva, verksam i USA, kommenterar och reflekterar.

Med stor sannolikhet avgjordes det amerikanska presidentvalet igår. Bilden av president­kandidaten Donald Trump med sitt blodiga ansikte, knutna näve och den amerikanska flaggan bakom blir symbolisk – för bilden svarar mot folks förväntningar. En president skall vara samlad och ha sinnesnärvaro när saker blir allvarliga och inte drabbas av skräck och handlingsförlamning. Denne skall visa att han kan leda oavsett omständigheterna. Amerikanska val avgörs på marginalen och den marginalen påverkas av två saker – valdeltagande och de partilösa som bestämmer sig nära valet.

Den amerikanske väljaren är äldre eftersom yngre tenderar att inte rösta i samma utsträckning. Bilden av Trump som visar styrka och är samlad i en dödshotande situation ger en annan bild av Trump än den bild president Joe Biden projicerar. Trump visar att han kan. För Biden är det mer att han kanske kan klara fyra år till – i annat fall får Kamala Harris ta över. Politiken är sällan logisk och styrs av sinnesstämningar och intryck.

Mordförsöket mot före detta presidenten Donald Trump under dennes kampanjmöte i Butler, Pennsylvania, har dock ännu inte riktigt sjunkit in i folks medvetande. Det är kanske inte en chock utan mer en stor förvåning hur detta kunde inträffa. Amerikaner är i många fall vana vid vapen och inser att en skytt på bara 120 meter från podiet med stor sannolikhet skulle ha träffat expresidenten. Det var en ren tillfällighet att Donald Trump inte mördades igår. Att en åhörare avled och två skadades är tillräckligt tragiskt.

Allt detta visar på en serie misslyckanden, som reser frågetecken kring Secret Service, den säkerhetstjänst som skyddar presidenten, expresidenter och högt uppsatta i USA, och hur säkerhetstjänsten kan ha missat att säkra platsen där skytten befann sig. Det var inte som när John F. Kennedy mördades 1963 i Dallas i storstads­miljö med hundratals potentiella fönster där det kunde finnas en skytt.

Lördagens kampanjmöte i Butler, Pennsylvania, var på en ort mindre än Köping med få flervåningsbyggnader. Så för många är den första reaktionen hur detta kunde inträffa på en så liten ort där säkerhetstjänsten borde ha kunnat skydda den tidigare presidenten Donald Trump. Men även den politiska frågan uppstår om man kan skylla på säkerhetstjänsten? Eller har den nuvarande regeringen inte givit president­kandidaten Trump tillräckligt med resurser för sin personliga säkerhet?

Som en underströmning i folks medvetande ligger händelsen som en attack på USA:s samhällsordning, konstitution och republikens grundvalar och det blir mindre Trump och mer ett försök att omkullkasta ett fritt val. Även personer som inte är Trump-sympatisörer tar detta mycket allvarligt. Demoniseringen av Trump framstår för många som osmaklig.

Nästa större reaktion är emot demokraterna som drivit en hätsk kampanj mot Trump på alla fronter och med högt tonläge. Trump har framställts som en tyrann på väg att ta över USA och göra landet till en totalitär stat. I USA är det tillåtet med politisk reklam i TV, radio och tidningar, vilket inte syns fullt ut i Sverige, men aggressiviteten mot Trump och dennes partikollegor har varit total.

Givetvis finns det folk som anser att Trump varit en person som gjort vad han kan för att så splittring och konfrontation, vilket skulle öka risken för våld, men det breda tonläget är att demokraterna har gått för långt att utmåla Trump som ett vedervärdigt hot. Det som särskilt upprört många amerikaner är att demokraterna utnyttjat rättssystemet på ett sätt som inte förekommit sedan 1800-talet, där valda åklagare har sökt få Trump dömd för olika händelser och transaktioner i syfte att försvåra eller omöjliggöra att denne kan utmana demokraternas sittande president, Joe Biden.

I USA väljs domare och åklagare i allmänna val vilket gör att i delstater och områden med stark politisk ensidighet påverkar valutgången hur lag upprätthålls. Under vänsterupploppen i Portland, Oregon, lagfördes väldigt få – mycket beroende på att de valda åklagarna och domarna har vänstersympatier. Hade samma vänsterupplopp skett i Alabama eller Florida hade fler blivit lagförda och ställda inför rätta för upploppen. Det möjliggör för demokraterna att söka hitta av Trump gjorda felaktigheter som kan lagföras i områden där de har makten.

Givetvis går detta åt bägge håll men tidigare har republikanerna sökt att driva sina profilfrågor och dra dem i ett rättssystem som är hörsamt till deras inställning. Att direkt sätta efter en rikspolitiker i syfte att pulverisera dennes möjligheter är något nytt – men det har antagligen slagit snett och snarare skadat demokraternas möjligheter.

Dagen innan händelserna i Pennsylvania och mordförsöket på Trump hörde jag i radion medan jag körde bil en intervju med demokraternas kongressledamot Patrick Ryan uttala sig om Trump som om det vore världens ände om Trump blev vald. Denna fortlöpande politiserade svartmålning av Trump kan politiskt slå tillbaka efter mordförsöket. Wall Street Journal kallar demokraternas kampanj att försöka komma åt Trump genom uppumpade juridiska tvister och anklagelser som århundradets politiska misstag.

Det som är på mångas läppar och tankar är vilket samhällsklimat och mediapolarisering som driver en 20-åring till att försöka mörda en presidentkandidat?

Vad gör att en ung person tror att det är dennes skyldighet att offra sig själv för en politisk sak? Även om kaskaden av beskyllningar inte riktigt börjat än är det fortfarande vad man i Washington D.C. kallar ”The Crazy Season”, galenskapens säsong, som är liktydigt med valår. Demokraternas svar är att Trump drivit polariseringen.

Trump har redan vänt detta till sin egen fördel och kommenterar i New York Post, högervänlig kvällstidning i New York: ”I detta läge är det viktigare än någonsin att vi står enade och visar vad amerikaner står för, att vi är starka och beslutsfasta, och inte låter ondskan vinna. Jag älskar av hela mitt hjärta vårt land.”

Det kan låta platt och politiskt – men politik är inte logikens och finlirets konst. Trump appellerar till värden och värderingar som många delar, och detta kan vara tillräckligt för att vända situationen till ett politiskt överläge. Just nu säger den säkraste av alla indikatorer – vadslagningsbyråerna – att med 70 procents säkerhet viner Trump höstens presidentval. Det är mindre än fyra månader kvar till valet.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020