Krönika
17:56 | 1 oktober 2021

Vägval inför liknande återstart – 100 år senare

Jimmy Bladh skriver om historia och slopade restriktioner.

Om historia brukar det framförallt sägas två saker: att det enda vi lär oss av historien är att vi inte lär oss något, och att den upprepar sig.

Spännande när vi nu möter något som känns historiskt bekant, och om det upprepar sig så måste vi ha lärt av tidigare misstag och göra bättre.

”Jimmy, varför måste vi kunna det här egentligen?” är en inte helt ovanlig fråga att få som högstadielärare i svenska och SO.

Ofta är man empiriskt förberedd och levererar argumenten i samma stund som frågan ställs även fast det stundtals inte är det lättaste att övertyga tonåringar om vikten av grammatisk satslösning, svenska språkets historia med lånord och stavningsreformer eller den demografiska transitionen.

I historia däremot brukar det inte vara lika bökigt, argumentationen brukar inte behöva användas: ett ämne som mer naturligt fångar elevernas intresse.

Framförallt när det kommer till krig, blodiga revolutioner, folkmord och andra hemskheter. Människans grymheter är spännande och tidlösa, det bara är så.

Varför ska vi då lära oss historia?

Kanske för att vi ska lära av den.

I brist på bättre begreppsnamn på svenska väljer jag att använda den engelska motsvarigheten ”historic recurrence”, som kortfattat betyder att historien har en tendens att upprepa sig. Den världsliga tagningen på alltings upprepning.

Exemplen är många, som när Adolf Hitler blev megalomanisk precis som Napoleon och försökte angripa Moskva som Napoleon. Ryssarna svarade med samma taktik båda gångarna och brände jorden framför de grandiosa herrarnas arméers fötter och vips hade de förlorat.

Precis som Vasaskeppet skulle Titanic vara världens mest osänkbara skepp och flytande skrytbygge, ingen av dem genomförde av olika anledningar sina jungfrufärder.

Denna vecka slår Sverige på on-knappen. Nu öppnar vi upp, full gas och öppna spjäll. 

Världen befinner sig i månadsskiftet september/oktober 2021 i liknande läge som man gjorde för 100 år sedan (utöver den lilla detaljen att vi inte hade haft något världskrig där runt 15 miljoner människor dog i Europa).

Spanska sjukan var i och för sig en ganska mycket elakare pandemi rent än vad corona/covid/delta är sett till dödsoffer i relativa tal, men de senaste 18 månaderna har ju världen i stort sett varit on hold.

Denna vecka slår Sverige på on-knappen. Nu öppnar vi upp, full gas och öppna spjäll.

Vem du än är, var du än är som Kent passade nog sjunger i Sverige. Har egentligen lite halvsvårt för Kent men i den låten fick de till det.

Det ska bli fullsatta läktare, egentligen inga restriktioner på klubbar, barer, restauranger och nattklubbar.

Kultur- och idrottslivet kommer leva igen på alla håll och kanter, stort som smått. Människor ska tillbaka till arbetsplatserna en masse, till – så vitt i alla fall jag hört diskussion och tongångar – de flestas stora glädje och vissas förtret. Hoppas inte att vi behöver vända oss om och undra ifall det var en bra idé eller inte.

Hur gör vi det här? Hur kommer det att bli? Vilka riktningar ska vi ta?

Hoppas vi har så roligt som vi fantiserat om. Hoppas vi lärt oss något.

Efter första världskriget och spanska sjukan väntade det glada 20-talet där underhållningsindustrin utvecklades på bred front, konsumtionen från högt i form av vitvaror och bilar till lågt gjorde att ekonomin blomstrade.

Börsen pekade rakt uppåt, inga moln fanns på den världsliga himlen.

Nu har jag inte många tecken kvar att skriva på, men efter det glada kom börskraschen i USA 1929 med global påverkan.

I Europa kom depression, fascism, nazism och sen var det krig igen. För att citera den briljante borgerliga intimisten Bo Bergman (läs och läs igen): den vägen vill vi inte gå.

Heja Sverige!

Hoppas vi har så roligt som vi fantiserat om.

Hoppas vi lärt oss något.

Hoppas världen blir en bättre plats.

Hoppas kreativiteten kommer tillbaka, även hos referenstyngda lokaltidningskrönikörer.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-