Medåker
11:34 | 13 augusti 2021

Historia skrivs i Medåker när friskolan har terminsstart

Efter två omvälvande år slår drömmen in när Medåkers skola får leva vidare i nytt format.

Michael Deubler och Katja Makkonen. Foto: Michaela Ericzén

I två år har föräldrarna i Medåkers Friskola ekonomisk förening kämpat för sin sak; att bevara skolan i Medåker. Orsaken till detta kan du läsa om här:

Nu vänder vi istället siktet mot framtiden, för alldeles snart skrivs helt ny historia i den 137 år gamla skolbyggnaden i Medåker när den första terminen på Medåkers Friskola inleds.

Den 21 september 2020 fick Medåkers Friskola grönt ljus från Skolinspektionen och sedan dess har mycket hänt. Michael Deubler anställdes som rektor och därefter påbörjades rekryteringen för att hitta rätt lärare för den lantliga friskolan med inritning på rörelse och natur. Styrelsen och rektorn hade många kandidater att sålla bland, då man fick in 220 ansökningar.

Katja Makkonen och Michael Deubler framför Medåkers skola. Foto: Michaela Ericzén

– Det var fantastiskt roligt att så många tror på vår tanke och idé om hur en skola ska vara. Man såg att det finns ett behov av att arbeta i en skola där man kan vara med och påverka mycket, säger Katja Makkonen som är kommunikatör för Medåkers Friskola.

Michael Deubler är en hemvändande Arbogabo som har arbetat som lärare och rektor i bland annat Örebro och Halland.

– Jag såg att det diskuterades om skolans framtid på Facebook och skrev för att erbjuda min hjälp om den behövdes, då hade jag inte ens bestämt mig för att flytta upp hit igen, från Halland till Arboga, säger han och fortsätter:

– När jag flyttade upp tänkte jag först vara lärare tills jag går i pension men det här var så intressant, både att starta upp en skola från grunden och med den organisationen som är. Det är ett demokratiprojekt samtidigt som man startar en skola.

Michael delar samma bild som styrelsen, att det är viktigt att behålla livet kvar i bygden och utan skola stannar det upp.

Den 16 augusti klockan 08.10 inleds terminen med en gemensam samling i skolans gymnastiksal. Faktum är att varje skolvecka kommer att inledas med gemensam samling i gymnastiksalen.

Roberto Delgado Guierrez och Robert Kleingeld arbetar med att få färdigt gymnastiksalen.

– På måndagar inleder vi veckan med ”Äntligen Måndag!” i gymnastiksalen och på fredagar avslutar vi alltid med ”Roliga timmen” som eleverna själva får vara med och utforma, säger Michael och fortsätter:

– Vi kommer även att inleda varje skoldag med högläsning, där läraren läser. Vi vet att människor som läser har lättare att sätta sig in i andra människors situation och får en mer utvecklad fantasi om de läser eller lyssnar på böcker.

Arbetsstyrkan är en blandning av både nyutexaminerade och erfarna lärare och just duktiga pedagoger är en av de viktigaste delarna för att kunna erbjuda en bra skola, anser Michael Deubler.

– Duktiga pedagoger är jätteviktigt. Man kan ha hur mycket mål och visioner som helst, men om inte de som gör själva hantverket både tror på det och är bra på det de gör så blir det inte bra i slutändan.

– Vår vision från styrelsen är den här småskaligheten. Det absolut viktigaste är att barnen blir sedda och får utvecklas efter sina egna förutsättningar. Vår tanke om rörelse och natur, att barn får vara barn, samtidigt som man har pedagoger som håller en hög kvalitet. Den kombinationen gör det till en bra skola, säger Katja Makkonen.

Michael Deublers klassrum är uppbyggt för att alla elever ska känna sig sedda genom hela lektionen.

Medåkers Friskola kommer att arbeta med öppenhet, vilket innebär bland annat öppna klassrumsdörrar och att allmänheten är varmt välkomna på besök.

– Vi kommer inte att arbeta med antimobbning, utan vill arbeta förebyggande. Det förebyggande arbetet handlar om att man är sedd, behövd och önskad, att man gör skillnad när man är i skolan och att man duger som man är. Som ett exempel, när barnen leker ska man inte ens behöva fråga om lov att få vara med, utan helt enkelt säga ”Jag är med” och så är det så, säger Michael Deubler.

Erica Sundqvist är både styrelsemedlem och förälder. Här ser hon till att barnen får en fin lekplats.

Styrelsen ser skolan som navet i bygden och kommer nu att utveckla samverkan mellan bland annat näringsliv och föreningsliv. Eftersom skolmaten lagas av en privat kock kommer man att erbjuda lunchlådor till allmänheten, berättar Katja.

– Vi kom förbi på en fika när personalen hade sin första arbetsdag och då var känslan ”Wow, nu händer det”. Det är två års arbete bakom så det är lite surrealistiskt men fantastiskt tryggt och bra att nu kunna lämna över till den duktiga personalen medan vi bygger vidare på samverkan inom bygden, säger Katja Makkonen.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-