Sport
06:53 | 18 december 2023

Är Isak tillräcklig för att föra Sverige till en internationell turnering?

24-årige Alexander Isak har haft en framgångsrik start på sin karriär

Sverige har länge varit stolt över sin fotbollstradition och sina framstående spelare. En spelare som har dragit till sig uppmärksamhet internationellt är Alexander Isak. Frågan som nu ställs är: Är Isak tillräcklig för att leda Sverige till en internationell turnering inom en snar framtid?

24-årige Alexander Isak har haft en framgångsrik start på sin karriär. Det unga stjärnskottet har jämförts med Zlatan och förväntas ta över tronen från honom. Många ledande sportprofiler har hyllat Isak och han har fått mycket beröm. Hans tränare insåg tidigt hans enorma potential. Han började spela fotboll som sexåring i AIK och spelar nu för Newcastle United i Premier League. Hans klubb kämpar för höga placeringar i ligan och är enligt spelbolag som expekt ofta favoriter till att vinna bingomatcherna. I den här artikeln svarar vi på de viktigaste frågorna om Isak och vad han kan tillföra det svenska landslaget.

Isaks styrkor på planen
Isaks tekniska skicklighet, snabbhet och målfarlighet har gjort honom till en nyckelspelare både i det svenska landslaget och i Newcastle United. Att bära det fulla ansvaret för att föra Sverige till en internationell turnering är dock en stor uppgift. Frågan är om han är redo eller behöver mer tid för att kunna utvecklas? Hans karriär i Newcastle har hittills varit blandad, främst på grund av skador både för honom själv och för spelarna omkring honom. Han har dock visat upp glimtar av briljans som vittnar om att han kommer att bli en spelare att räkna med på internationell nivå.

Kollektiv sammanhållning kommer att vara avgörande under VM och EM på den defensiva sidan av spelet, medan improvisation och spontana strukturer är nyckeln under anfall. På grund av den korta förberedelsetiden så har Sverige mindre möjlighet att implementera rigorösa spelmönster såsom klubblagen kan. På grund av kvalitetsskillnaden gentemot många andra länder, så kommer Sverige att försvara djupt och attackera på kontring. Luckorna som Isak kan utnyttja kommer säkerligen finnas där, det gäller bara att ta tillvara på dem när möjligheterna uppstår.

Inte bara Isak som avgör för Sverige
Norska Haaland och Odegaard har visat att det krävs mer än bara stjärnstatus för att kvala till internationella turneringar. Trots att de presterat på hög nivå individuellt, så har landslaget inte lyckats kvalificera sig till VM och EM.

Isak, på egen hand, kan inte se till att Sverige kvalar till en internationell turnering. Han har dock några lovande resurser runt sig, särskilt inom de offensiva områdena. Två talanger som kan hjälpa till att säkerställa det offensiva drivet är Dejan Kulusevski, som var kritisk till det svenska laget efter förlusten mot Azerbajdzjan i november, samt Viktor Gyökeres. De bör kunna hjälpa Isak att blomstra. Kulusevski är en elitregissör inom breda områden, medan Gyökeres har en bra bollkontroll och utgör ett betydande hot i de centrala områdena.

I försvaret och mittfältet är det annorlunda. Jans Cajuste och Mattias Svanberg är stabila centrala mittfältare som har kapacitet att utvecklas. I försvaret finns det en äldre grupp där vi hittar Lindelöf och kompani. De har alltid varit stabila och har kanske inte mer än en turneringscykel kvar. En erfaren försvarslinje kan ge spelare som Isak en plattform att utvecklas ifrån under kvalificeringsperioden de kommande två åren. Hela laget har potential och tillräckligt hög nivå för att kvalificera sig, samtidigt som man integrerar nya yngre spelare.

Så, kommer Isak vara nyckeln till Sveriges framtid?
Ja och nej. Hans individuella talang kommer att placera honom överst i den svenska rangordningen för den här generationen, men han kommer inte att vara tillräcklig på egen hand. Inom denna generation finns dock tillräckligt med talang för att få dem över mållinjen och kvalificera sig för en internationell turnering – VM 2026 och EM 2028. Vad händer efter det? Ren fotboll.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-