PORTRÄTT

Framtidstron lever i Skinnskatteberg

Lena Lovén Rolén är sjukgymnasten från Stockholm som blev kommunalråd i Skinnskatteberg. Hon har en grundmurad övertygelse om landsbygdens framtid. ­Magazin24 har träffat henne.

Alla politiker talar idag om landsbygden. Och landsbygden gör sin röst hörd. Protester mot skyhöga bensinpriser. Protester mot storskalig vindkraft som förstör naturvärden och sänker fastighetspriser. Protester mot nedlagda byskolor och myndigheter vars lokalkontor slagit igen, till exempel Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skattemyndigheten.

Protester mot ”vita fläckar” där mobilen inte kan användas och Internet inte går att nå. Protester mot nedlagda polisstationer som gjort stora delar av landsbygden och mindre orter till ”polisfritt land”, där utländska stödligor kan härja fritt.

Landsbygden finns överallt. Även små kommuner som Köping, Arboga, Kungsör har en omgivande landsbygd inom kommungränserna, där problematiken för människor ofta är densamma som på den mer renodlade landsbygden i mycket mindre kommuner. Nästan en femtedel av befolkningen i Västra Mälardalens tre kommuner bor på landsbygden

Skinnskatteberg har 4 400 invånare. Knappt 60 procent bor i tätorten. Över 40 procent bor på landsbygden. 240 sjöar, 18 naturreservat. Ett alternativ till storstädernas puls och tempo. Ändå ligger betydligt större städer som Västerås, Örebro och Eskilstuna hyggligt nära. Även huvudstaden Stockholm med ”extra allt” finns inom rimligt avstånd.

Magazin24 har besökt Skinnskatteberg, en gränskommun till Köping, för att med kommunalrådet Lena Lovén Rolén diskutera de frågor som berör landsbygden.

Kommunstyrelsen i Skinnskatteberg har sagt nej till storskalig vindkraft, som motståndarna kallar ”industriella stålskogar”, men säger ja till småskalig vindkraft för gårdsbruk, med höjder mellan 20–50 meter.

Varför detta nej, Lena?

– Efter pandemin finns en helt annan tolerans för och möjlighet till distansarbete än före pandemin. Distansarbete sparar restid, som ofta används till arbetstid. Distansarbete minskar behovet av dyrbar kontorsyta. Men – ingen vill ha storskaliga vindkraftverk i sin närhet, oavsett om man bor på Södermalm i Stockholm eller i Skinnskatteberg. Landsbygdskommuner som deklarerar ”Vi är en vindkraftsfri kommun” har en klar konkurrensfördel, när människor som har sitt arbetsliv bakom datorn vill söka sig till en mindre ort eller ren landsbygd, bort från storstadens folkhav, jäkt och stress. Skinnskatteberg skall vara med och bidra till fossilfri miljö på annat sätt.

Bredbandsutbyggnaden är också en framgångsfaktor. I dag kan 65 procent av kommunens hushåll koppla upp sig mot bredband. Med stöd av Post- och Telestyrelsen samt statliga stöd hoppas Skinnskatteberg att 90 procent av hushållen har tillgång till bredband inom några år.

Lenas politiska intresse började först efter 30 års ålder. Värde­grunden om ”alla människors lika värde” hade alltid funnits där. Jämlikhet. Att inte drivas av egennytta. Välfärd. Att vi alla skall få det lite bättre hela tiden, i varje fall de som har det sämst. Allt detta förknippar Lena med Socialdemokraterna.

Lena var aktiv i Hem och Skola. Där blev hon ”upptäckt” och värvad av Socialdemokraterna i Skinnskatteberg. 2006–2010 satt hon i Barn- och utbildningsnämnden. 2010–2015 gjorde hon politisk paus; livspusslet skapade inte tidsutrymme åt politiskt engagemang under dessa år. 2016 blev hon vald att bli första namn på listan inför 2018 års val. Sedan 2018 är Lena kommunalråd.

– Min vision är att Skinnskatteberg skall vara en framtidskommun. Vi skall bli allt fler, inte allt färre. Vi skall bli allt yngre, inte allt äldre. Vi behöver få fler barnfamiljer och skattebetalare att vilja bosätta sig i Skinnskattebergs kommun.

I 20 år sjönk befolkningen, och Skinnskatteberg har flest över 65 år gamla i hela Västmanland. Nu har det vänt. Skinnskatteberg ökade med 5 personer 2021 och 20 personer fler flyttade till kommunen än från kommunen.

– Naturen, vildmarken, tystnaden, svampen och bären, alla djuren, floran och faunan – allt detta har vi gratis. Vi kan utveckla en fantastisk ekoturism.

Räcker det?

– Vi måste ha en bra välfärd också, med bra skola, äldreomsorg och kultur och fritid. Det har vi i dag.

Hur ser du på lokal service och näthandel?

– Varor som vi köper sällan kan vi handla på nätet, böcker från Adlibris och möbler från IKEA. Dagligvaror måste vi kunna köpa lokalt. Vi har en stor ICA-butik och Konsumbutik, Systembolaget och apotek finns. Vi har allt vi behöver – det goda livet på landsbygden.

Skinnskatteberg har 244 sjöar. För att kunna erbjuda tomter med sjöutsikt har kommunen under förra året köpt in 14 hektar mark av Sveaskog och en bonde.

– Vi vet att en egen villa med sjöutsikt är en dröm för många. På stora orter kostar sådana tomter miljonbelopp. I Skinnskatteberg en nolla mindre.

– Vi har en god dialog med det lokala näringslivet, till exempel Systemair. Vi vet att sjönära tomter efterfrågas. Av 450 anställda är 150 inpendlare, som bor i Västerås, Fagersta, Hallstahammar och Köping. Vi tror att en egen villa med sjöutsikt till överkomligt pris i Skinnskatteberg skulle få många att vilja flytta hit.

Systemair är Skinnskattebergs industriella stolthet. Ett företag med världen som marknad och som tillverkar och säljer energieffektiva fläktar, ventilationsaggregat, produkter för luftkonditionering. Produkterna är robusta, enkla att välja, installera och använda. Systemair bevisar också att internationell industri kan bli framgångsrik på en liten ort som Skinnskatteberg.

Lena är uppvuxen i Hägernäs, Täby, då omkring 20 000 invånare. Högt hus, bostadsrätt. Ensamt barn, två äldre halvsyskon.

– Jag var ett livligt barn. Gillade att röra på mig. Lekfull. Alltid velat vara i ett socialt sammanhang. Mormor och farmor hade bjudningar med släktingar. Fantastiska minnen från dessa tillställningar. Mamma socialdemokrat, pappa socialdemokrat, men från en familj med en blandning av konstnärer och akademiker, med dragning mot högern.

Du ger intryck av att vara en företagsam person?

– Jag har alltid gillat att jobba, förbättra och tjäna egna pengar, från 12 års ålder. Först var det enkla tjänster, nära mig, som att klippa gräs hos farmor. Senare har jag jobbat på B & W stormarknad, McDonald’s, Scandic Hotell, SL Upplysningen. Drivit två olika caféer i Stockholm. Jag är både entreprenör och vän av skatter, som skapar välfärd.

Lena är också en globetrotter. Rest transsibiriska järnvägen. Rest jorden runt. Rest omkring i Europa, i USA, i Australien, i Nya Zealand…

Hur kom det sig att du blev sjukgymnast?

– Alltid tränat, i olika sporter, alltid varit intresserad av kroppen. Jag hade en pojkvän vars mamma var sjukgymnast. Det påverkade mitt yrkesval.

Lena, då 29 år, arbetade som sjukgymnast på vårdcentralen i Fagersta. Hon blev tillfrågad att vara praktikhandledare åt Leif, 31. De hade båda utbildats till sjukgymnaster på Karolinska.

Hon tackade ja och de blev ett par. De flyttade till Skinnskatte­berg, Leifs hembygd, och startade Lovén Rolén Sjukgymnastik i Skinnskatteberg. De har tre barn till­sammans.

Vad är din innersta övertygelse?

– Ser mig som humanist med en grundmurad tro att det finns en plats för alla, vi behöver alla varandra, tillsammans i gemenskap. Vi behöver inte konkurrera ut varandra. När vi jobbar mot varandra – då uppstår alltid problem.

Vad hoppas du på inför valet?

– Socialdemokraterna, med 41 procent av rösterna i valet 2018, har styrt Skinnskatteberg kommun i minoritet. Detta sedan ett tidigare samarbete med Centerpartiet och Vänsterpartiet brutit samman. Jag hoppas att vi får fortsatt förtroende att leda kommunen, men hoppas att vi kan bilda en majoritet efter valet. Det är jobbigt att regera i minoritet, avslutar Lena Lovén Rolén.

PORTRÄTT
09:00 | 25 juni 2022

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-