hallstahammar
08:18 | 21 mars 2016

En sport för den våghalsige

VOLTIGE Gymnastik på en galloperande häst, låter inte alldeles enkelt eller hur? Det är dock vad Fortunas Voltigeförening i Kolbäck sysslar med.

Anna Andersson som bor i Munktorp är tränare för laget och hon berättar lite mer om sporten.

– Det är en kombination av dans, gymnastik och akrobatik. Man utför den antingen själv, i par eller i ett lag tillsammans så man kan vara mellan en till tre stycken på en häst.

Tävlingsdelen är uppbyggd i två olika moment. Dels en med obligatoriska övningar där alla inom samma klass gör samma övningar. Sedan kommer ens fria program som man har satt ihop tillsammans med sitt lag som är anpassad efter ens egna förmågor.

– Då lägger man till musik, tema och dräkter för att det ska bli en helhetsupplevelse.

Tävlingarna döms sedan av tre domare där en bedömer hästen och de två andra domarna bedömer grundpoängen. I det fria programmet bedöms sedan även svårighetsgraden på övningar och hur väl man utövat dem samt det artistiska.

– Det gäller att visa ett så allsidigt program som möjligt, berättar Anna.

Hon själv har varit involverad i sporten sedan 1987 men har varit tränare för Fortuna sedan 2014 då föreningen bildades. Tidigare tränade många av tjejerna för Hallsta Ridklubb men 2014 valde de att satsa enbart på voltige.

– De har slagit väldigt väl sen vi startade. Vi har i nuläget 16 voltigörer, två hästar och vi försöker ständigt att utöka.

I Sverige är det främst tjejer som håller på med sporten men tittar men i Tyskland, där voltigen är som störst, så är det även stort bland killar.

– Det är jättebra att ha killar i laget eftersom det är mycket lyft i sporten.

I Fortunas lag är det bara tjejer. De är alla mellan 11 till 30 år och har som främsta framgång två raka femteplatser i SM. Ett bra resultat med tanke på att vinnaren även kom femma i VM. Fortuna har även förhoppningar om att i framtiden tävla utomlands. Sporten växer i Sverige men utomlands är det på en annan nivå.

– Folk åker dit utan att vara voltigeintresserade. Det är fullsatt på läktarna och man är där bara för stämningen. Får vi bara lite tid på oss så kan vi definitivt tävla utomlands, avslutar Anna.

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-