Hallstahammar
06:07 | 23 maj 2021

Sylvass affärsidé gör att Tony går från klarhet till klarhet

Det som från början var tänkt att ge lite extra klirr i kassan har nu blivit Tony Flodins heltidsjobb efter bara några månader.

Foto: Michaela Ericzén

Under hösten 2020 grundades Flodin Knives i Hallstahammar av knivfantasten Tony Flodin.

Och även om företaget idag har storkunder som Hallstahammars kommun, Västerås Stad och Sala kommun så började allt som en hobbyverksamhet.

– Egentligen hade jag tänkt ta upp mitt intresse för att göra knivar så jag köpte in maskiner för att göra det, men det har inte blivit mycket av den varan utan nu slipar jag bara knivar och hinner inte riktigt tillverka mina egna, berättar Tony Flodin och fortsätter:

– Jag tänkte att samtidigt som jag utövar min hobby så kan jag slipa knivar och tjäna lite extra pengar, så jag la ut lite blänkare på Facebook för att se om det fanns något intresse, och det gjorde det. En som arbetar på Hallstahammars kommun såg mina inlägg och kontaktade mig, då fick jag veta att kommunens måltidsenhet hade ett jättebehov av någon som kan komma ut på plats för att slipa deras knivar, vilket jag inte hade haft en tanke på.

När Magazin24 träffar honom drar han på en stor svart rullväska, och det är mycket tack vare den mobila slipmaskinen och verktygen som hans verksamhet har blomstrat sedan starten.

I sin väska har Tony Flodin allt han behöver för att slipa knivar. Foto: Michaela Ericzén

Tony kom i kontakt med chefen på Hallstahammars kommuns måltidsenhet och det var början på ett lyckat samarbete.

– Det finns ju företag som slipar knivar, men då får man skicka iväg dem med posten, vilket är krångligt för ett storkök. Och det var tydligt att behovet var stort, vissa knivar jag har slipat har varit så slitna att det hade varit mer effektivt att använda en trälinjal.

– Sådana knivar ska de stå och arbeta effektivt med i ett storkök vilket ju inte alls är bra ur arbetsmiljösynpunkt. De var överlyckliga.

Efter det har Flodin Knives skrivit avtal med Sala kommun och Västerås Stad, samt flera restauranger.

Det fanns ju definitivt en efterfrågan jag inte ens hade tänkt på. Restauranger absolut, fast jag tänkte samtidigt att intresset nog skulle vara svalt i dessa tider men där blev det också napp på en gång.

Tonys mål är solklart; att göra det så enkelt, bra och miljövänligt som möjligt för sina kunder, både företagskunder och privatpersoner.

– Det är ju tråkigt för miljöns skull, alldeles för många köper en ny kniv istället för att slipa och det rimmar illa med att vi har stålbrist i världen. Du kan ha en kniv i 20 år bara du slipar den, men istället är det många som byter knivar varje år. På ett sätt förstår jag varför, för man vill inte ha det krångligt. Så det är vad jag bygger min verksamhet på, enkelheten för kunden.

När Tony åker ut till sina företagskunder är allt han behöver ett eluttag och en arbetsyta där han inte är i vägen.

Foto: Michaela Ericzén

– Samtidigt som jag jobbar kan de ha verksamheten i full gång och det är väldigt uppskattat. De behöver inte ha dubbla uppsättningar eller åka nånstans för att lämna och hämta knivar utan jag gör det på plats. Nu har jag kört med fyra månaders mellanrum mellan gångerna och håller koll på när jag senast var där för att kunden ska slippa tänka på det.

Även för privatkunder vill Tony vässa till verksamheten ytterligare, bland annat genom att åka ut till kund och slipa gräsklipparblad.

– Det blev en succé på en gång.

Han vill även komma i kontakt med butiker eller liknande som kan fungera som en plats där privatkunder kan lämna och hämta knivar för slipning, istället för att skicka med posten eller lämna in på företaget i Hallstahammar.

– Siktet just nu är att kunna serva privatkunder bättre och smidigare, då tror jag att det är en bra väg att gå för det blir enklare för alla.

I mars tog Tony tjänstledigt från sitt vanliga jobb som anställd för att satsa helhjärtat på sitt egna företag. Han ser även över möjligheten att på sikt anställa någon.

– Det är ganska kul, speciellt med tanke på att jag inte ens har varit verksam i ett år, säger Tony med ett leende.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-