Hem & Trädgård
Monica Borg Ohlson. Foto: Michaela Ericzén

Uppsving för Prästgården när odlingsintresset växer

Monica och Börjes livsverk blomstrar när lokalodlat och kunskap är trendigare än någonsin.

Efter 30 år som verksamma ligger Prästgårdens Trädgård helt rätt i tiden, med egenproduktion av både växter och energi. Men så har det inte alltid varit, slår Monica Borg Ohlson fast.

Tillsammans med maken Börje Ohlson startade hon för 30 år sedan upp Prästgårdens Trädgård, som ligger fint beläget intill Kolbäcksån mellan Kolbäck och Hallstahammar. Där odlar de växter som säljs direkt till kund, vilket särskiljer dem från många andra företag som säljer färdiga växter.

– Så har vi arbetat från första början och då fanns det inget intresse för det, ingen brydde sig. Det är rätt fantastiskt, för nu är det det stora och något som gör att väldigt många av våra kunder söker sig hit. Nuförtiden är det vårt starkaste försäljningsargument, förklarar Monica och fortsätter:

– I början var det udda, då började de stora kedjorna etablera sig och ingen brydde sig om en sån här trädgård, man kände inte att man hade vinden med sig direkt.

Men nu har vinden vänt, och det med besked. Intresset för lokalodlat har ökat markant de senaste åren, och i samband med coronapandemin har hela branschen fått en rejäl boost.

– Nu är det en riktig hype och det är helt uppenbart att folk odlar mer till sig själva på egen hand. Många vill inte längre bara köpa en färdig planta, utan man vill se den växa.

Monica och Börje välkomnar både gamla och nya kunder till den coronasäkrade butiken.

Monica och Börje tycker att det är viktigt med ett brett sortiment som håller hela säsongen, något de kan göra eftersom de själva odlar sortimentet.

– Inom branschen har sortimentet utarmats lite eftersom antalet odlare minskar hela tiden, samtidigt som antalet butiker som säljer växter hela tiden ökar. Det resulterar i många importerade växter och ett snävare sortiment.

Innan säsongen drar igång och butiken öppnas har man tre månader innan påbörjat odlingen.

– Förut sågs det som väldigt udda att man inte kom in och såg färdiga växter, men det beror på att här har vi alla stadier, från frösådd och sticklingar hela vägen till färdiga växter. På den tiden var det en nackdel, för kunder kom hit och tänkte att har de inget mer än det som var färdigt i mars, vilket ju är helt fel.

Idag arbetar Monica och maken Börje samt en heltidsanställd året runt. Under säsong arbetar ytterligare tre personer, samt en som arbetstränar.

Vilka är de främsta fördelarna med er verksamhet?

– Här kan du fråga om precis vad som helst. Vi odlar alla växter här och märker till exempel om en sort har lätt att torka ut, och alla som jobbar här vet om att det är så. Men hur sjutton kan man veta det om man bara får hem växter på en container. Vi eldar med biobränsle, som vi dessutom skördar från våra egna åkrar så vi odlar alltså vår egen energi. Vi skapar arbetsplatser i kommunen och har ett brett sortiment som håller hela säsongen.

Prästgårdens trädgård kan bland annat stoltsera med cirka 60 sorters hängpetunia, ungefär lika många sorters penséer och framförallt utbudet av pelargoner.

– Pelargoner är vi lite kända för, vi har dels ett stort utbud av moderna sorter men framförallt för vårt egna moderplantsmaterial med unika sorter, och de har blivit otroligt populära. Det har jag hållit på med i 20 år i samarbete med Mälardalens pelargonsällskap. Vi odlar bland annat mårbacka och rosenknoppspelargoner.

Sammanlagt finns 350 sorters pelargoner, och den 24 april öppnas den årliga utställningen där samtliga visas upp och finns att köpa både som stickling och färdig planta.

– Då kan man se dem i blom från a till ö, alla 350 sorter. Det är väldigt populärt och ett himla bra sätt att inspirera människor. Utställningen är tillgänglig hela säsongen, är det öppet går den att se, så om man vill slippa kö nu i coronatider så är det ingen stress.

Trots det stora sortimentet räknas Prästgårdens Trädgård som en mindre handelsträdgård.

– Vi har en devis som vi kör med, är du inte stor och rationell måste du vara liten och speciell, inflikar Börje Ohlson när han sticker in huvudet under intervjun.

Trädgårdsnäringen har varit en av få branscher som uttryckligen har frodats under pandemin, och i år har man förberett in i minsta detalj på Prästgårdens Trädgård för att hålla smittorisken nere så mycket som möjligt.

– Vi har gjort om mycket inför årets säsong med bland annat separat ingång och utgång, utekassa och ett system för hur vi hanterar eventuell köbildning. Och handsprit överallt. Det känns oerhört bra att vara så väl förberedda i år, här ska ingen behöva känna sig otrygg, säger Monica bestämt.

Nyligen tog företaget hem pris i Hallstahammars kommuns företagargala Guldyran, när de vann i kategorin ”Årets grundbult”.

– Det känns väldigt roligt, speciellt att det är som årets grundbult, för det är så vi vill se oss själva.

Hem & Trädgård
06:03 | 25 april 2021

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-