KRÖNIKA
09:00 | 24 september 2022

Kolsva – inte längre (S)-fäste 

Kommunvalet 2022 i Köping är något av en vattendelare.

Utvecklingen har plötsligt förändrats och det som rått länge är i ett nytt läge. Socialdemokraternas reträtt blev i valet helt uppenbart.

I Kolsva fick Socialdemokraterna 22 procent av rösterna i kommunalvalet. Medan i Kolsva Öster fick Sverigedemokraterna 38 procent av rösterna och i valdistriktet Kolsva Väster 32 procent. Även Centerpartiet och Vanligt Folk gjorde bra val i Kolsva. Det är en radikal förändring av sympatier på bara några valperioder.

Jag får en känsla av att många i Kolsva har känt att ingen lyssnat, haft intresse att lyssna eller att någon i Rådhuset sett en framtid för Kolsva – och andra småorter – utan allt har handlat om Köping.

Precis som de som hoppas att Kolsva IF och Heds IF någon gång skall spela i Allsvenskan, har hoppet funnits i åratal i Kolsva att den Köpingsledda socialdemokratin skulle vända utvecklingen och komma igen.

Att socialdemokratin var mer än maktspel i Rådhuset och att det skulle bli ett parti man kände igen på Bergslagsvägen, Lars Uno Lindbergs väg och efter Ålundavägen. Till skillnad från de som hoppas att Kolsva IF och Heds IF skall spela i Allsvenskan har Kolsvaborna gett upp hoppet.

Det har varit en utdragen process, där nedläggningen av kommundelsnämnden, skolan och den ytterst miljödestruktiva industriella vindkraften bara har adderat till nedgången och misstron till socialdemokratin. Det är ett förtroende som slitits ner.

Precis som det är svårt att sammanfoga sågspån till plank är det för socialdemokraterna svårt att återvinna detta förtroende.

För många känns det som om något avskiljts, förlorats, försvunnit och på ett sätt är det en sorg att socialdemokratin inte längre dominerar – den gamla sociala demokratin. Den som vi kände igen. Den som vi visste vad den ville. Den som levererade och inte bara jiddrade, poserade och gick emot vanligt folks intressen. Det är som att band mot det förgångna nu har klipps.

Det är som att band mot det förgångna nu har klipps.

Ur ett Kolsvaperspektiv är det en konstig känsla eftersom Kolsva har varit identiskt med socialdemokrati. De senaste 130 åren har socialdemokrati färgat Kolsva och under mer än ett halvt sekel var det i princip det enda partiet.

Kolsva är en ort som även är en del av socialdemokratisk historia. Det två minnesstenarna i Kolsva, Branting vid kommunhuset och fackföreningsstenen i Ekbacken, är bägge kopplade till socialdemokrati.

I Kolsva startade en av Sveriges första konsumbutiker, som började i liten skala när bruksarbetare gick ihop och köpte varor tillsammans, vilket växte till konsumtionsförening Trygg med affär i Guttsta. Detta innan det fanns konsumbutiker i resten av Sverige.

Den svenska fackföreningrörelsen, som startade med organiserade bruksarbetare, hade en av sina första föreningar i Kolsva.

Bruksorten har fött inte bara konsum utan även metallarbetarfacket. Under hela denna resa fram till 1980-talet och brukets stegvisa avveckling var Kolsva identiskt med socialdemokrati. Kolsvasonen kanslirådet och departementssekreteraren på socialdepartementet Janne (Jan) Nasenius, var under 1960-talet och den tidiga 1970-talet, en av arkitekterna av de mekanismer som styr det moderna svenska välfärdsystemet, författare av flera böcker som ”Delad välfärd” och ”Socialtjänstens mål.”

Olof Palme och riksdagen må haft idéerna men Jan Nasenius var mannen som fick det att gå ihop – sociala behov, budget, regleringar och statsförvaltning.

Kolsvas relation till socialdemokratin är på ett sätt egen spegelbild av folkhemmets uppgång och nedgång.

I Jan Nasenius 1960-talsvärld ville folk jobba, de ville inte ligga till last och sociala insatser var tillfälliga. Idag är det annorlunda där hundratusentals har landat i bifragsberoende och låga incitament att ändra detta.

Det är inte längre Mattis Perssons och Olof Landquists socialdemokrati, den lyssnande och genuina socialdemokratin, utan det är något annat, vilket har visat sig i valet. Vilket gör att partiet Vanligt Folk kan gå till val på – vi lyssnar på folk.

Jag vet inte om sossarna har förmågan att hitta tillbaka till sina rötter. Om rörelsen är den rörelse den en gång var eller om det nu bara är en plattform för de som vill göra karriär och gruvar sig för arbete. Om det politiska spelet är allt som har något värde. Vilket folk ser igenom och röstar därefter.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24