KRÖNIKA
15:00 | 12 januari 2024

Nytt år – äntligen!

Och så plötsligt står det där – 2024 – som vi bara för någon månad sedan inte ens tänkte tanken att det existerade för vi hade fullt upp med 2023.

Under det gångna året har ni alla fått ta del av de tjänster som utförs av det anställda i kommun, landsting (jag vägrar säga region för det låter så fjantigt) och stat.

Om man tittar på en vanlig medborgare, eller familj, så av all offentlig service de erhåller utförs i princip 75–80 procent av kommunen. När det gäller direkta tjänster till medborgarna är statens del betydligt lägre än kommunernas.

Det har blivit väldigt modernt att kommunerna anställer kommunikatörer men det behöver inte kommuniceras något eftersom kommunal service redan förmedlar till medborgarna en förståelse för vad kommunen gör.

Vi tar kommunal service för givet, vi betalar kommunalskatt och fastighetsavgift som går till kommunen, och så bryr vi oss inte mer med det och förväntar oss att allt skall finnas på plats.

Jag vill tacka er alla i offentlig tjänst, och där är jag inte ensam, som jobbat hårt det gångna året för att folk skall få det bättre, vara säkrare och förhoppningsvis lära sig något i skolan.

Några anser sig vara supporters till VIK Hockey, Leksands IF och någon förvirrad kanske Timrå IK, där alla tycker att dessa är så bra, men jag är Ekliden-supporter ända sedan jag såg det uppföras 1971 och vi sa hej då till änderna i dammen bredvid.

Äldreomsorgen imponerar på mig av många olika anledningar.

För det första, det är inte lätt.

För det andra, så är många i personalen dedikerade till sitt arbete.

För det tredje, kommunen är ingen lätt arbetsgivare och lönesättningen är eftersatt så man måste vilja hjälpa andra för att vara kvar.

För det fjärde, personalen visar ett sådant tålamod. Jag skulle aldrig klara av att arbeta i äldreomsorgen, vilket givetvis innefattar hemtjänsten, för det krävs kvaliteter som jag inte har. Jag kan vara duktig på annat men detta saknar jag.

Det gäller många verksamheter i kommunen. Det krävs något extra för att vara socialsekreterare, lärare, skolkurator, brandman, bibliotekarie och jobbade jag på tekniska kontoret skulle ni få vatten i kranen – kanske inte varje dag men i alla fall ibland.

Vi tar dessa människors arbete för givet, vi är vana vid att de finns och vi förväntar oss att de alltid skall vara där men de har gjort ett val att tjäna andra genom att arbeta i offentlig sektor.

Givetvis finns det de som är olämpliga, men det finns det i alla branscher, titta bara på rikspolitiken och modern konst, och ni har själva bevis varje dag över vad de kommunanställda gör för dig.

Artificiell intelligens kommer aldrig att kunna ersätta undersköterskor, förskollärare, hemtjänsten och sophämtningen, VAFAB är ett samägt kommunalt bolag, utan det kommer alltid att behöva utföras av levande människor som håller oss andra vid liv.

Det enda tråkiga är att det svenska politiska systemet verkar vara oförmöget att ta fram dugliga och visionära kommunpolitiker med några få undantag.

Det var inget genidrag att gå till fyraåriga valperioder eftersom det gjorde bara kommunpolitiken äldre, trögare och de få som är engagerade blev bara färre.

Jag är för politisk darwinism, ju fler val desto bättre, låt bäste person vinna!

Om Sverige haft tvååriga valperioder vore det lättare för yngre människor att gå in i kommunpolitiken och prova på, yngre människor flyttar oftare och har svårt att binda upp sig i fyra år som dagens valsystem kräver och politik blir roligare när folk vi inte gillar får sparken. Okej, det händer inte ofta, eller snarare aldrig, men hoppet är det sista som överger oss.

Att vi fått dagens politiker är en plåga, men Herrens väg äro outgrundliga, dock verkar Kungsör och Arboga vara välsignade med lite mer ryggrad och vision i de politiska leden. I Köping dog oppositionen samma dag de hamnade på lönelistan.

De som faktiskt borde vara hotade av artificiell intelligens och maskinlärande är politiker eftersom de är förutsägbara, rätt linjära med få avvikande nya idéer, känner sig styrda av ett partiprogram som skapat tusentals liknande mönster i andra kommuner och församlingar, vilket gör det lätt för artificiell intelligens att se mönster och bygga ut en förväntad utveckling och nästa steg är att artificiell intelligens blir politiker.

Det blir givetvis inte så för vi vill välja en person i tron att de kommer att göra något annorlunda – men jag ville visa vad artificiell intelligens är duktigt på – att se mönster, identifiera och presentera men det saknar i alla fall nu möjlighet att tänka i nya banor i vidare utsträckning och göra praktiskt arbete.

Så de framtidsäkra jobben, de som artificiell intelligens inte kan ersätta eller förenkla, är rörmokare, hemtjänsten, elektriker, undersköterska och alla jobb du arbetar praktiskt. Om du tar i något, lyfter, pratar med folk, funderar och har flera praktiska moment – då har du ett framtidssäkert jobb.

År 2024 – vem hade anat 1982? Tiden går fortare än man trodde en gång.

Ett nytt år och alla ni i offentlig sektor – tack för det ni gjort under det gångna året.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-