Patienter kan nu få akutpsykiatrisk hjälp i hemmet
Mobilt akutpsykiatriskt team, MAP, har startat sin verksamhet i länet.
Mobilt akutpsykiatriskt team, MAP, har startat sin verksamhet i länet.
Psykiatripersonal som åker hem till personer med psykisk ohälsa, eller följer med på ambulansutryckning i de mest akuta fallen. Så kommer Mobilt akutpsykiatriskt team, MAP, som nu startat sin verksamhet i Västmanland, att arbeta. Målet är färre inläggningar och minskat behov av tvångsvård.
– Vi hoppas att färre patienter ska behöva läggas in för vård tack vare ett förbättrat akut omhändertagande. Förhoppningen är också att minska behovet av tvångsvård, och att steget in i tvångsvården blir skonsammare i de fall då den trots allt behövs, säger Christine Senter, verksamhetschef vid Vuxenpsykiatrin i ett pressmeddelande från Region Västmanland.
MAP:s arbete sker på olika sätt. Ibland kanske det räcker med en telefonkontakt med en patient för att stämma av hälsoläget. Andra gånger kommer teamet åka hem till en patient som kanske kan hjälpas på plats, eller så kan patienten få följa med till psykiatrin i Västerås. Vid besöket kommer MAP att använda en bil från Region Västmanland, men utan markeringar eller stripes från psykiatrin – för att skydda patientens integritet.
Framöver ska MAP -personalen även kunna möta upp ambulanser i vissa fall, till exempel när det finns risk för självmord.
– Patienten får så tidigt som möjligt möta personal med stor vana av att jobba med allvarliga psykiatriska tillstånd. Det kanske är möjligt att lösa problemet på plats, men skulle patienten behöva tas med har psykiatripersonal erfarenhet av sådana situationer, säger Christine Senter.
Stephanie Bruksgård (M), regionråd med ansvar för psykiatri:
– MAP är en mycket välkommen psykiatrisatsning som ligger helt i linje med regionens arbete med tidiga insatser för att motverka försämrad hälsa senare. Inte minst är det en viktig satsning utifrån att den psykiska ohälsan ökar i samhället.
Fakta om Mobilt akutpsykiatriskt team, MAP: