Surahammar
06:00 | 22 november 2020

Chris började med politik 2018 – väntas bli nytt kommunalråd

Rörmokaren Chris Marlowe, med rötterna i USA, gick med i Socialdemokraterna efter valet 2018. Sedan dess har han gjort politisk kometkarriär. Nu är han nominerad till att bli Surahammars nästa kommunalråd.

Chris Marlowe (S) Foto: Björn Blomgren/Arkiv

– Jag tackar inte nej till att påverka, säger han.

Det är bråda dagar för Chris Marlowe. Den 43-årige Ramnäsbon lägger rör ena stunden, blir intervjuad i lokalpressen nästa och springer däremellan på möte efter möte för att sätta sig in i lokalpolitikens alla detaljer.

Marlowe, som inte ens var politiskt aktiv förrän efter det senaste valet, har gjort en snabb resa till toppen. Den 20 oktober i år nominerade Socialdemokraterna i Surahammar honom till nytt kommunalråd. Fullmäktige ska säga sitt, men det mesta talar för att Chris Marlowe tar över kommunens högsta position någon gång efter årsskiftet.

– Jag kan inte säga att jag blev 100 procent överraskad när jag fick frågan. Jag är taggad. Det är därför jag gick med i politiken, det är för att påverka. Jag tackar inte nej till att påverka mer, helt enkelt.

Hur kommer det sig att du började engagera dig politiskt efter valet 2018?

– När man står utanför är man aldrig helt nöjd med hur kommunen styrs. Då vill man vara med och påverka. Man kan sitta hemma och vara missnöjd, eller så kan man engagera sig. Och det finns inget annat parti som har liknande värderingar som mig, så Socialdemokraterna var ett naturligt val, säger Marlowe.

Platsen som gruppledare för S och kommunalråd innehades fram till i början av hösten av Johanna Skottman, som avled till följd av en tids cancersjukdom.

– Att förlora Johanna var en stor förlust. Det är alltid en stor förlust när man förlorar en sån kompetent person som hon var.

Tjänsten innehas nu tillfälligt av Leif Carlberg. Men Chris Marlowe står redo att ta över kring årsskiftet. Som nytt kommunalråd vill han bidra till att fler i samhället börjar lyssna på varandra.

– Precis som överallt i världen är det just nu ett väldigt polariserat samhälle. Där tycker jag att det finns en utmaning där vi behöver bli bättre på alla sidor. Men det kan börja med kommunalrådet. Jag vill vara lite mer ödmjuk än vad Socialdemokraterna kanske har varit tidigare. Jag vill få med de andra partierna, opposition eller inte opposition, så mycket som möjligt i beslutsgången.

Marlowe berättar att han är villig att lyssna på förslag från alla, men samtidigt tydlig med att förslagen också måste vara genomförbara i verkligheten.

– Där har vi ett ganska stort bekymmer i Surahammar. Det finns partier som alltid tar upp de populära frågorna och säger att ”så här ska vi ha det”, men de har inget sätt att genomföra förslaget. Sån politik har jag inget tålamod för. Däremot tycker jag det finns partier i oppositionen som har haft bra förslag och ett bra sätt att genomföra dem. Då ska vi ta en titt på det och inte vara för stolta. Vi ska kunna säga att det här är en bra grej, vi tar det.

En annan utmaning Marlowe nämner är kampen för bättre tågförbindelser. Arbetet startades av Johanna Skottman som skickade en faktura till regionen för de uteblivna tågturerna då kommunen istället tvingades sätta in bussar.

– Jag ska inte säga att det är en strid än, men vi är inte överens med regionen. Jag kommer inte att vila innan vi får bättre tågtider, för det är A och Ö för att vårt samhälle ska kunna överleva och växa, säger Marlowe.

Att skapa förutsättningar för företag och nya invånare att etablera sig i Surahammar är en annan fråga Marlowe vill ta tag i direkt.

– Vi ska se till att inte bromsa företag som vill bygga ut. Eller när ett nytt företag vill etablera sig här, då ska vi ha färdiga tomter redo och kunna peka ut att ”där, där och där kan du bygga”.

– Samma sak med villor. Kommer det en barnfamilj från Västerås och säger ”vi vill flytta till er kommun, var kan vi bo?”, då ska vi ha saker och ting redo och färdigt så att de kan bygga och flytta in. Där tycker jag att vi måste vara mycket bättre. Vi har fått förfrågningar och inte varit helt redo. Det ska man nästan skämmas lite för, tycker jag.

En trend det pratas mycket om är att många söker sig bort från större städer och vill bo på pendlingsavstånd i mindre kommuner. Är det något du märkt av?

– Ja, efterfrågan finns. Jag vet att Surahus har ungefär 800 personer i kö för hyreslägenheter. Det här var innan min tid, men jag har hört att för 5-7 år sedan gick man ut och försökte locka folk till kommunen. Idag har vi ett helt annat läge. Mest för att bostadspriserna och markpriserna har gått upp. Om ett företag vill köpa mark i Västerås kostar det tre gånger så mycket som här. Och härifrån tar det 11 minuter för att komma in till Erikslund, så det är mycket mer lönsamt att etablera sig här.

Chris Marlowe är född och uppvuxen i USA. Han besökte Sverige för första gången för 25 år sedan, tillsammans med kvinnan som numera är hans fru.

Paret bodde först i USA men flyttade till Sverige 2004. Den första tiden bodde de på Västerås slott där Marlowes svärfar, den före detta landshövdingen Mats Svegfors, höll till.

– Vi har lite diskussioner om politik och är hyfsat överens om det mesta. Tills vi börjar prata nationalpolitik, då får vi vara lite försiktiga. Han är moderat, tyvärr, det går inte att rädda honom, säger Marlowe med ett skratt.

Efter vistelsen på slottet flyttade paret Marlowe till Virsbo och drev det café som idag heter Genbergs. Numera bor de i Ramnäs.

När Marlowe får frågan om vilka politiska förebilder han har på riks- eller världsnivå återvänder han till hemlandet för att hitta ett passande exempel.

– I så fall måste jag gå tillbaka till Obama. Jag tycker det var bra att han ville jobba så mycket det gick över partigränser, samtidigt som han ville det bästa för folket. Han hade ett genuint intresse för det, det såg man med Obamacare. Det fanns inte på kartan att vi skulle ha en sån grej i USA innan honom.

Vad tänker du kring valet och resultatet i USA? Det framstår ju som att Joe Biden står betydligt närmare dina och (S) värderingar än vad Donald Trump gör.

– Biden? Kanske Moderaterna…

– Det som är sorgligt med valet är hur mycket stöd Trump fick. Och hur mycket stöd republikanerna fortfarande fick. De presterade mycket bättre i senaten än vad folk trodde de skulle göra. Det pekar på ett jättestort problem. Det man måste börja titta på är: Vad är problemet i samhället när en sådan person kan bli president, kan agera utåt som han gjort under de här fyra åren och fortfarande få nästan 50 procents stöd?

En bov i dramat som Marlowe pekar ut är de informationsbubblor som sociala medier och tech-jättar, till exempel Facebook och Google, medvetet skapar. Det gör de genom att bara visa en viss typ av information för olika användare – till exempel bara nyheter och åsikter från ett och samma håll politiskt.

Det fungerar utmärkt för tech-företagen som kapitaliserar på att sälja riktad reklam, men har den negativa bieffekten att användarna får ett ensidigt informationsflöde.

– Det som blir livsfarligt är när rörelser långt, långt åt höger kan köpa reklam och rikta den mot den grupp som redan sympatiserar med en sån som Trump. Ju mer aktiva de här långt-åt-höger-rörelserna är, ju mer ändrar de opinionen för hela gruppen. Innan det här var byggt nådde de kanske bara de som var runt omkring dem. Men nu kan de genom sina falska nyheter och rykten ändra opinionen hos 150 miljoner människor.

Chris Marlowe vill som sagt motverka polarisering och jobba inkluderande. Frontfiguren för ”nya” Socialdemokraterna i Surahammar sträcker ut en hand som inbjuder till samarbete. Kanske pekar den också ut vägen framåt.

– Inom partiet pågår det en förnyelse. Tänk på budskapet jag skickar, det är ödmjukhet. Vi ska inte vara rädda för att ta emot förslag från andra partier. Det tycker de flesta som har röstat på mig, det är därför jag kommit upp.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-