Fotboll
11:54 | 3 december 2023

Adelisa Grabus sköt AIK tillbaka till Damallsvenskan

Arboga Södra-produkten i stor intervju om målskyttet, obesegrade säsongen, skadehistoriken, hennes utgående kontrakt – och jobbet som expert på Discovery.

Adelisa Grabus och hennes AIK fick jubla vid flertalet tillfällen denna säsong. Foto: Joakim Hall/AIK Fotboll

AIK var i en klass för sig själva i Elitettan 2023. Stockholmslaget vann flest matcher, gjorde flest mål, släppte in minst mål och tog hem serien obesegrade efter 26 omgångar, 14 (!) poäng före tvåan Trelleborg.

En av spelarna som hade stor del i framgången och återkomsten till Allsvenskan var Arbogabördiga Adelisa Grabus.

– Innan säsongen hade vi inte förväntat oss att gå igenom den obesegrade. Att det skulle gå så enkelt trodde vi inte på, säger Grabus.

Har det varit enkelt?

– I efterhand är det enkelt att säga det, men det krävs väldigt mycket mentalt för att klara av det som vi har gjort i år. Så nej, enkelt har det inte varit.

Den Arboga Södra-fostrade anfallaren noterades för 26 mål på 25 spelade matcher – över en fjärdedel av AIK:s totalt 97 mål.

– Det har varit rätt mycket press faktiskt, inte utifrån utan från mig själv. Jag ville slå mitt egna rekord på 25 mål från mitt första år i AIK (säsongen 2020). När bollarna började gå in i början av säsongen kände jag att det bara var att tuta och köra!

Smög det sig in några hjärnspöken under säsongens gång?

– Bara lite mot slutet. Jag tävlade med min anfallspartner Matilda Nildén om vem som skulle vinna skytteligan. Det blev lite mer press än vad jag är van vid. Det är mer okej när det är någon från ett annat lag som man tävlar mot, men det här blev en ny erfarenhet och det löste sig, säger Grabus som vann skytteligan med tre måls marginal före Nildén.

Sammanfattningsvis är Grabus väldigt nöjd med säsongen 2023. Både för hennes egen prestation, men framförallt hela lagets.

– Vi inledde säsongen lite knackigt och kryssade de två första matcherna. Sen släppte det, vi öste på och sen gick det inte att få stopp på oss. Det var lite stressat i inledningen eftersom vi hade press på oss att ta steget upp till Allsvenskan, men vi löste det. Samtidigt har vi haft tur med skador och såna bitar. Vi har kört med samma startelva i många matcher och det har gjort väldigt mycket. Staben runt laget har löst det på ett bra sätt och gjort att vi fått vara skadefria. Det har varit bra.

Du har haft stora bekymmer med skador genom åren. Hur känns kroppen i dagsläget?

– Det känns bra. Jag känner att jag är i mitt bästa jag just nu. Det är lite längre återhämtningstid än vad jag är van vid, men det har funkat bra i år och det ska inte vara några problem att fortsätta spela.

Är du själv och AIK redo för Allsvenskan 2024?

– Det är känslan. Vi känns mer redo nu än när vi gick upp senast. Det är mycket som ska klaffa så klart. Skillnaden är stor mellan Elitettan och Allsvenskan, men den här gången tror jag att klubben är mer redo och vet vad som krävs för att vi inte ska bli ett jojo-lag.

De senaste säsongerna i AIK har betytt väldigt mycket för 27-åringen från Arboga. Adelisa känner att hon är tillbaka i gammal storform igen.

– Det känns som hemma här, skulle jag säga. Jag spelade i KIF Örebro i flera säsonger, men det är här jag känner att jag verkligen får vara mig själv. Jag har fått en stor roll i laget, både på och utanför planen. Det har verkligen varit ett lyft för mig. Det känns skitkul att jag i slutändan hamnade just här.

Med andra ord så får du en ganska viktig roll även nästa säsong?

– Det är väl tanken. Jag har ju inte kontrakt över nästa säsong så vi får se vad det landar i till slut. Kontraktet går ut sista december och vi tränar fram till slutet av nästa vecka. Det är bara att köra på fram tills dess.

Vid sidan av att vara nyckelspelare och skyttedrottning i AIK så har Adelisa Grabus även synts i TV-rutan. Sedan förra sommaren är hon nämligen expertkommentator i Discoverys sändningar av herrarnas Superettan.

– Efter min senaste knäskada trodde jag inte att jag skulle komma tillbaka eftersom jag hade så stora problem under rehabiliteringen. Vid slutet av rehaben tänkte jag ”Vad gör jag om det skiter sig?”. Då låg jag hemma i soffan och drog iväg ett mejl till chefen på Discovery. Jag frågade om jag fick köra en intervju och testa på lite. Det fick jag göra! Sen dess har det bara gått vägen.

Under hösten var Adelisa på plats i Västerås när VSK tog klivet tillbaka till Allsvenskan och en vecka senare var hon även på plats när GAIS tog samma kliv.

– Det var  många uppflyttningar där ett tag! Först gick jag själv upp med AIK och sen var det både Västerås och GAIS… Tre helger i rad så det blev ett rejält adrenalinpåslag. Det tog mig en vecka att återhämta mig mentalt, säger Grabus med ett skratt.

Vad tycker du om rollen som expertkommentator?

– Det är jätteroligt! Att få prata om fotboll och ha det som jobb är otroligt kul. Jag är väldigt frispråkig i klubblaget så det var därför jag kände att jobbet som expertkommentator skulle passa mig bra. Det har också fungerat väldigt bra och jag känner att jag utvecklas samtidigt som jag får den här kicken som jag även får på fotbollsplanen. Det är skitroligt.

Hur mycket lever du dig in i matcherna?

– Jag tänker att det är jag som spelar. Att det är mitt lag som spelar. Hur jag hade tänkt i de olika situationerna och det är precis det som är det roliga. En match går väldigt snabbt när man står uppe på läktaren och kommenterar. Det är asroligt att slippa springa själv och i stället bara prata om det.

Är Discovery nöjda med ditt jobb under sändningarna?

– Det hoppas jag! Jag får fortfarande matcher och det känns positivt. Sen får vi se vad som sker nästa år, om jag får det att klaffa med allt och så, men det är absolut något som jag vill fortsätta med, avslutar Adelisa Grabus.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-