Arboga
09:01 | 28 november 2020

Arbogaföreningar syns i historiskt blodbad på SVT

Arboga Riddarna och Arbogateatern samarbetar i en dokumentär som kommer att sändas på SVT i mellandagarna.

Foto: Arbogateatern/Arboga Riddarna

Den 8 november 1520, det vill säga för 500 år sedan, färgades kullerstenen på Stortorget utanför Stockholms slott blodröd när närmare 100 personer avrättades för kätteri. I våra historieböcker kan man läsa om Stockholms blodbad och Kristian Tyrann, och i december kommer SVT sända en nyproducerad dokumentär i två delar som skildrar en del av Sveriges blodiga historia och vad som ledde fram till Stockholms blodbad.

Dokumentären innehåller dramatiserade inslag, och många av dessa är inte inspelade i Stockholm, utan i Arboga. Faktum är att två av huvudrollerna innehas av Arbogabor.

Emelie Hertzman från Arbogateatern och Gustav Norman från Arboga Riddarna gestaltar Sten Sture och Kristina Gyllenstierna, som 1520 var Sveriges riksföreståndarpar och inte några storfavoriter hos Kristian Tyrann. Flera andra större och mindre roller innehas av medlemmar från Arboga Riddarna och Arbogateatern.

Velour Film står för produktionen av de dramatiserade inslagen som Arbogateatern och Arboga Riddarna medverkar i, och Faktabruket står för manus och historikernas inslag. Det var även Velour Film som först kontaktade Gustav Norman med idén om dokumentären som snart kommer att sändas på SVT.

– Jag blev kontaktad av Emil på Velour Film, det var nästan två år sedan, och han pitchade själva idén. Så jag har haft lite koll på hur det utvecklar sig och hållit tummarna och det var väldigt kul när det gick i lås, säger Gustav Norman.

När Arboga Riddarna gjorde om paddocken till ett ridhus var det redan från början tänkt att fungera som en stor inspelningsstudio.

– När vi började med ridhusbygget såg Emil det som en inspelningsplats och vi var redo att satsa på en studio med stor green screen och ordentlig upphängning för den. Jag har hela tiden haft en dialog med honom och det har varit skönt att ha kontakt med någon som är så proffsig, så att vi fick till det rätt från början.

Under januari och februari spelades flera scener in med Arboga Riddarna, både i ridhuset mot en green screen och utomhus i Lungers skogar. I april anslöt Arbogateatern till inspelningen.

– När jag fick frågan om jag visste någon som kunde ordna kläder och fler skådespelare kom jag att tänka på Emelie och hennes gäng i Arbogateatern, säger Gustav Norman.

– Det är roligt, vi jobbar med historia och alla i teatern har gjort filminspelningar på olika håll, så det var kul att få jobba med film tillsammans inom teatern. Det har varit ett spännande projekt att vara med i, säger Emelie Hertzman.

Från Arbogateatern medverkar sju skådespelare samt Emelies dotter. Samtliga bär dräkter gjorda av Emelie Hertzman.

– Vi har använt befintliga kläder som finns i Arbogateaterns ägo, men några dräkter har jag sytt specifikt till den här inspelningen, till exempel mina kläder när jag spelar Kristina Gyllenstierna, berättar Emelie.

Samarbetet mellan de två föreningarna har gett blodad tand, uppger både Emelie och Gustav.

– Det hade varit roligt mer fler samarbeten, men det är kostsamt med en så stor produktion som det blir, säger Emelie.

– Det hade varit jättekul. Vi hoppas på mer. Med det här har man fått in fötterna lite mer så vi får fler småjobb, men man hoppas på större produktioner igen, säger Gustav.

Både riddarna och skådespelarna har drabbats hårt av coronapandemin, något som har gjort SVT-produktionen extra betydelsefull.

– För både oss och Arboga Riddarna har jättemycket blivit inställt och att då få göra något sådant och att få lön för det är enormt betydelsefullt, säger Emelie Hertzman.

Covid-19 har även påverkat produktionen av själva dokumentären.

– Vi har inte kunnat vara så många som det var tänkt från början, så alla medverkande har fått göra väldigt mycket mer. Jag till exempel för flera roller men där det inte ska synas att det är jag. Det har varit häftigt att se hur mycket de kan trolla, scener där det ser ut att vara tusentals män ute i strid är i själva verket max 20 olika personer, säger Gustav Norman och fortsätter:

– Det ska bli jättekul att se den färdiga produkten sen, då kommer jag sitta och gissa vart jag syns hela tiden.

Det första av två avsnitt sänds klockan 21 den 28 december i SVT1. Avsnitten kommer även att finnas tillgängliga på SVT Play.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-