Motorsport
06:03 | 10 oktober 2020

Binbach blickar framåt efter fjärdeplatsen på SM

De gick för guld under den förkortade SM-säsongen, men föll kort. Trots det ser Kolsva MS-föraren William Binbach positivt på säsongen – och tar sikte på medalj ihop med kartläsaren Robin Hallman nästa år.

Kolsva MS William Binbach och Robin Hallman hade siktet högt inställt, men slutade på en total fjärdeplats i både SM och junior-SM.  Foto: Stefan Pettersson

Det blev endast fyra deltävlingar i rally-SM 2020. Anledningen till det är självklart den rådande pandemin. Färre tävlingar till trots så hade William Binbach och Robin Hallman ett klart mål i klassen otrimmat tvåhjulsdrivet: SM-guld.

En trasig drivaxel i Hässleholm och en avåkning i Linköping grusade de planerna. Duon slutade fyra i både SM och junior-SM.

– Det gick inte riktigt som vi hade hoppats, men vi tog stora steg under säsongen. Vi har gjort bra resultat. Jag skulle säga att det var en dålig, men ändå bra säsong, säger Binbach.

Avåkningen vid deltävlingen i Linköping grämer Binbach lite extra.

– Jag missade när vi rekade. Det gjorde att vi snurrade, hamnade i ett dike och förlorade fyra minuter. Det var mitt misstag. Vi vann visserligen fem av sju sträckor i Linköping, men det hjälper ju inte i totalen om man ligger i ett dike på en sträcka, säger 24-åringen.

Binach och Hallman avslutade dock med starkt med en andraplats i Sandviken vilket gav en slutlig fjärdeplats i deras andra SM-säsong.

– Det går inte att vara för besviken med det. Vi åkte så fort bilen klarar av och har gjort flera bra tider under säsongen.

Vad är målet till nästa år?

– Först och främst ska vi se till att ha en budget till nästa år. Där har vi flera grymma sponsorer och samarbetsparners som hjälper till enormt, men det är klart vi siktarpå ett SM-guld nästa år.

William Binbach kör en Peugeot 208 R2 med en 1,6-litersmotor som producerar 185 hästkrafter. En bil speciellt byggd och anpassad för tävling.

– Det snabbaste jag är uppe i med min bil är runt 176kilometer i timmen och det är så fort den går. Det är en häftig känsla när man tänker tillbaka på det, men under tiden jag kör så har jag fullt fokus på noter och vägen så man hinner inte riktigt tänka på det.

Hur mycket tid lägger ni på att ta hand om bilen?

– Ganska mycket tid. Själva körningen står för kanske fem procent av tiden, resten är underhåll och lite skruvande. Jag själv, farsan och några vi känner hjälper till med den biten. De är ovärderliga.

Hur fungerar relationen mellan dig och kartläsaren Robin Hallman?

– Vårt samarbete har fungerat jättebra. Vi jobbar hela tiden på att utveckla och analysera vad vi kan förbättra. Vi letar helt och fullt på varandra när vi sitter i bilen. Vi har tagit stora kliv i år, men det finns så klart saker vi kan bli bättre på.

Vid årets rally-SM var det tre lokala profiler som tog medalj. Andreas Johansson, bördig från Kungsör, är kartläsare åt föraren Mattias Adielsson och de tog silver i tyngsta klassen trimmat fyrhjulsdrivet.

En annan kartläsare, Emil Nilsson tävlandes för SMK Arboga, tog silver i stora SM och junior-SM i klassen otrimmat tvåhjulsdrivet ihop med föraren Joakim Ellner Landberg från Stora Sundby.

Slutligen så tog Kolsva MS-duon Martin Jakobsson och Henrik Lundh silver i klassen Junior-SM trimmat.

Kolsva MS-förarna William Binbach och Martin Jakobsson. Foto: Ronnie Jakobsson

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-