Arboga
17:53 | 16 juni 2021

Arbogateatern skildrar historiska kvinnor i ny filmserie

Teatergruppen vill bidra till en mer jämställd historieundervisning med kortfilmsprojekt.

Emelie Hertzman som Cecilia Vasa. Här tillsammans med Bo Sporre som Magnus Vasa. Foto: Lars Lykta/pressfoto

2015 grundades friteatergruppen Arbogateatern med Arboga som bas, och har sedan dess skapat flera projekt som tar avstamp i Sveriges historia. I Arbogateaterns nya projekt ”Historiska kvinnoporträtt” uppmärksammar de kvinnor ur Sveriges historia. Förhoppningen är bland annat att göra historieundervisningen mer jämställd, skriver de i ett pressmeddelande.

Projektet består av flera korta filmer där varje avsnitt porträtterar en kvinna som på ett eller annat sätt påverkat eller påverkats av Sveriges historia. Och det är ingen slump att det är just i år Arbogateatern sjösätter porträttet, i år är det nämligen 100 år sedan Sveriges kvinnor fick rösträtt.

– Vi kommer att fokusera på kvinnor som kanske inte nödvändigtvis har uträttat stordåd, utan snarare kvinnor som var annorlunda och gjorde andra val än vad männen förväntade sig av dem i den tid de levde, säger Emelie Hertzman, konstnärlig ledare på Arbogateatern.

Avsnitten kommer att vara cirka 15 minuter långa och beskrivs som informativa med en humoristisk prägel. Projektet är utformat för att kunna användas i skolundervisning för högstadiet och uppåt, men även tillgängligt för allmänheten.

– Vår historia är fylld av spännande och handlingskraftiga kvinnor som har haft stor inverkan på hur samhället ser ut i dag. Självklart är kvinnorna lika många som männen – ändå är historieundervisningen långt ifrån jämställd. Vi på Arbogateatern vill dra vårt strå till stacken genom att bidra med roligt och pedagogiskt undervisningsmaterial, säger Emelie Hertzman.

Det första avsnittet handlar om Cecilia Vasa som levde i Arboga under 1570-talet och kallade sig själv för ”Grevinnan av Arboga”.

Avsnittet kommer spelas in i Arboga, på rådhuset, platsen där Cecilia en gång i tiden bodde. Arbogateatern avslöjar att minst ett ytterligare porträtt kommer att ha koppling till Västmanland. Inspelningen av de första avsnittet kommer äga rum i Arboga, 7-10 augusti. Till det avsnittet söker Arbogateatern också efter lokala statister, män och kvinnor till roller som kammarjungfrur, vakter och festfolk. En 15-årig pojke till en lite större roll med repliker och en bebis som kan porträttera ett nyfött barn.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-