Bildning, folkmakt och akuten
Årligen på förhösten levereras den ytliga krönikan, den saknar intellektuellt djup och är platt, men så är den tid vi lever i. Tiden vi lever i är ytlig. Jag är i fas med tiden.
Årligen på förhösten levereras den ytliga krönikan, den saknar intellektuellt djup och är platt, men så är den tid vi lever i. Tiden vi lever i är ytlig. Jag är i fas med tiden.
Det är bara att titta på TV4 i tjugo minuter om du behöver evidens, ordet som varje myndighet säger idag när de hittar på saker för att förklara sin egen existens.
Ytligheten vinner allt större fäste och det är märkligt att 1940-talets arbetare antagligen var mer bildade att någon som är högskoleutbildad idag. Varför?
Folkbildning var arbetarklassens verktyg att bevisa att man var duglig att leda det moderna samhället. Idag är den mänskliga kontexten, historisk och samhällelig, alltmer förlorad.
Där har Kolsva, som alla brukssamhällen, en styrka för känslan av att vara brukssamhälle ger kontext, det placerar oss lite bättre på en plats, en tid och ett skeende så vi slipper fundera för mycket på vår existens utan kan koncentrera oss på andra väsentligheter. Kontext behöver inte vara så polerad, tillgjord utan är mer ett sammanhang och vår egen berättelse var vi kom ifrån.
Detta kan även vara ett utslag av att jag börjar bli äldre och låter mer som någon som är äldre, det var bättre förr, ungdomen är förledd och ur led är tiden. När vi förbrukat den större delen av vår livstid är det naturligt att man försöker inbilla sig själv att man gjort något vettigt.
Äldre är något som smyger sig på. Det börjar med att man blir sömnig efter två groggar och börjar leta efter en soffa redan klockan nio. Sedan kan man inte läsa den lilla texten som alltid står på det receptfria som om det var ett tvångssyndrom i läkemedelsbranschen att göra saker oläsliga, precis som om vi skulle må bättre av att dosera fel.
Nästa steg i åldrandet är att man kan inga kändisar. Jag kan ingen av dagens kändisar – om de inte blev intervjuade i Jacobs stege eller var med på Hylands Hörna endast avbrutna av Carl-Gustaf Lindstedts sketcher.
Det är inget att skoja om. Detta är åldrandet. Därför behöver inte världen blivit ytlig och obildad, det är bara att mina instrument att förstå världen har blivit sämre. För att istället tala om något upplyftande och lämna diskussionen om zeitgeist, weltanschaung och wunscherfüllung byter vi samtalsämne.
Vi vill inte heller förhäva oss intellektuellt i jämförelsen med Bärgslagbladet vars intellektuella von oben attityd bärs upp av tre kilometer TV-tablåer.
Jag såg glädjande nog att Arboga just byggt ett nytt LSS boende för funktionshindrade, trots att kommunen arbetar med ett temporärt underskott, och jag tycker det är viktigt att samhället inte glömmer bort sitt uppdrag för barn, ungdom, äldre, de som har det jobbigt och de som behöver hjälp när budgeten är ansträngd. Det är därför kommunen finns.
Jag blev påmind om detta när Pentti Lahtinen, ledamot av kommunfullmäktige i Skinnskatteberg, sa under det senaste fullmäktigemötet, som ligger utlagt på Youtube, att kommunen inte är kommunfullmäktige, de anställda och kommunens byggnader, det är folket som är kommunen.
Vi glömmer lätt detta. Det är också grundstenen i Sveriges grundlag Regeringsformen – all offentlig makt utgår från folket – som första bestämmelse i RF 1 kap 1 §. Pentti och några till är vettiga röster i ett kommunfullmäktige som slår Monty Python på deras egen planhalva.
Regeringsformen poängterar även likhetsprincipen; RF 1 kap. 9 § ”Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.” Vad är en förvaltningsmyndighet?
All offentlig verksamhet, vilket innebär att kommunen har samma skyldighet som staten att behandla alla lika. Varför är Regeringsformen viktig för kommunerna? I en genomsnittlig människas liv står kommunen majoriteten av all offentlig service du erhåller – från förskolan hela vägen till äldreboendet.
Kommunen är den viktigaste förvaltningsmyndigheten – inte statens 350 olika myndigheter för allt du kan komma på och hundra saker till. Det är min förhoppning at våra kommuner klarar av att försvara kärnverksamheter nu när de har temporära budgetunderskott.
Då går inte att undvika ta upp akuten i Köping igen. Järnvägsolyckan i förra veckan, E18/E20 och områdets stigande betydelse för försvaret kräver ett utvecklat sjukhus med en akutmottagning.
Den styrande koalitionen i landstinget vill avveckla allt mer av Köpings sjukhus. Det är givetvis fel och fyra partier vill stärka sjukhuset i Köping inför framtiden – och se till att det finns akutsjukvård i Västra Västmanland.
Först sa jag att det bara var Socialdemokratiska Arbetarpartiet, men fick jag på skallen av Barbro, Centerns regionråd, så jag måste lägga till Centerpartiet, efter att jag sa det fick jag ett e-postbrev från Miljöpartiet som sa att de var visserligen inte invalda i landstinget men inför valåret 2026 så går även Miljöpartiet in för att se till att Köpings lasarett förblir ett lasarett.
Till det lägger jag Vänsterpartiet som uttalat att de vill försvara att Köping, och alla i närområdet, har tillgång till en lokal akutmottagning.
Den 13 september 2026 är det val återigen och du har då chansen att straffa de partier som inte ställer sig bakom att försvara Köpings lasarett.
Avslutningsvis, det är tre månader till jul. Uppladdningen har börjat. Nu har du en ursäkt för backning och en extra Arboga öl, du ligger i träning.
Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.