Hästsport
05:56 | 22 maj 2021

Familjär ridklubb bjuder in till aktiva pensionärsträffar

Arboga Ryttarsällskap har dragit igång ett projekt för att uppmuntra pensionärer till ökad aktivitet utomhus under pandemin.

Bernt Flodman och Max Elgeby med hästen Yoda som Max har utvecklat ett extra starkt band med. Foto: Michaela Ericzén

I nästan 40 år har Arboga Ryttarsällskap verkat i Arboga, först i Tofthammar och sedan på Brattberget Adolfsberg 129. Den ideella föreningen grundades 1983 och har idag 198 medlemmar och 14 ridskolehästar, men på anläggningen finns även ett stall för privatägda hästar.

– Det är ett trepartsförhållande med den som äger själva anläggningen, kommunen som hyr in sig och vi som förening som driver ridskola, köper och säljer hästar och allt som behövs för att hålla ridskoleverksamheten igång, förklarar Max Elgeby och fortsätter:

– Vi är en liten och familjär ridskola som erbjuder både motion, utbildning och tävling.

Tillsammans med Bernt Flodman har Max Elgeby haft huvudansvaret för ett aktuellt projekt på ridskolan, nämligen pensionärsträffar som ska uppmuntra pensionärer till ökad aktivitet utomhus under pandemin.

– Intresset för ridning har ökat under pandemin, så vi hoppas att många ska lockas hit genom vårt nya projekt, säger Bernt Flodman.

Bakgrunden till projektet är att Riksidrottsförbundet har beviljats särskilda medel under två år, där syftet är att med hjälp av stödet kunna ge föreningar rätt förutsättningar för att kunna bedriva och utveckla idrottsverksamhet där äldre deltar. Arboga Ryttarsällskap är en av föreningarna i Västmanland som får ta del av stödet.

– Vi vänder oss till pensionärer som vill umgås med människor och hästar och vill röra på kroppen och använda ”knoppen”. Vi följer folkhälsomyndighetens råd och håller oss därför till max åtta deltagare per grupp, säger Bernt.

Den 20 maj arrangerades den första träffen i form av ett öppet hus, där deltagarna erbjöds rundvandring och information om anläggningen, att få rykta en häst och se hur man arbetar i stall, ridning, tipspromenad, fika och möjlighet att ta ridborgarmärket.

Den 3 och 10 juni har man bokat in för uppföljning för de som är fortsatt intresserade efter det öppna huset.

Vad är era förhoppningar om det här projektet?

– Vi hoppas på att det kommer många intresserade, 20-25 känns som en lagom nivå. Även om man kanske inte längre har de fysiska förutsättningar som behövs för att kunna rida så finns det ett mervärde i att vistas i den här miljön och att aktivera sig, säger Max.

För att locka deltagare har Max och Bernt kontaktat bland annat pensionärsföreningar i närområdet och satt upp informationsblad.

Hur känns det att genomföra projektet?

– Det känns roligt att kunna göra nytta i samhället. Arboga Ryttarsällskap har bland annat genomfört integrationsprojekt som har varit uppskattade, säger Max.

Vad är det bästa med hästsport?

– Känslan när man rider, att ha kontroll över ett så kraftfullt djur, säger Bernt och får medhåll av Max.

– Jag skulle säga kommunikationen med hästen, att på något sätt kunna göra sig förstådd och förstå hästen. Jag har pysslat lite extra med en häst som återhämtar sig efter en skada och vi har utvecklat ett starkt band, det är häftigt. Och att rida, det är som att åka motorcykel och flyga samtidigt, säger Max.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-