Västra Mälardalen
11:47 | 22 september 2021

Hallstahammar och Kungsör klättrar i företagsranking

Köping, Arboga och Surahammar tappar.

Kungsör och Köping placerar sig olika i en färsk näringslivsranking. Foto: Björn Blomgren/David Eriksson/Arkiv

Intresseorganisationen Svenskt Näringsliv släppte under onsdagen sin årliga ranking över det lokala företagsklimatet i landets 290 kommuner. För kommunerna i Magazin24:s bevakningsområde var resultatet blandat.

Hallstahammar och Kungsör har all anledning att jubla över sina fina placeringar. Högst rankas Hallstahammar, som klättrar 32 placeringar och nu återfinns på 22:a plats.

Kungsör har under de senaste åren klättrat på rankingen och fortsätter att göra det även i år. Sju placeringar upp innebär att Kungsör nu är på plats 45.

– Det har varit inspirerande att få följa Kungsörs resa från bottenplaceringen 286 år 2016 till att fem år senare ha bland landets bästa företagsklimat, säger Kristin Lahed, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västmanlands län, i ett pressmeddelande.

För Arboga, Surahammar och Köping var det dystrare läsning då samtliga tre kommuner backar.

Störst blev raset för Surahammar som tappar 45 placeringar och sjunker till plats 244. Arboga tappar tolv placeringar och är nu på plats 143.

Köping tappar en placering och återfinns nu på plats 278.

– Vi hoppas att andra kommuner i länet nu tar rygg på Kungsör. Jag vet att det i flera av kommunerna finns vilja att förbättra företagsklimatet, men där man ännu inte fullt ut nått fram till företagen. Genom att uthålligt fortsätta med förtroendeskapande dialog i kombination med en snabb och serviceinriktad myndighetsutövning åstadkoms förändring. När kommunen levererar resultaten kommer företagen att uppmärksamma detta, säger Kristin Lahed.


Fakta: Så placerar sig kommunerna i Magazin24:s bevakningsområde

Skillnaden mot fjolårets placering inom parentes.

22. Hallstahammar (+32)

45. Kungsör (+7)

143. Arboga (-12)

244. Surahammar (-45)

278. Köping (-1)


Fakta: Så görs Svenskt Näringslivs företagsranking

Rankingen bestäms till en tredjedel av de sammanfattande omdömena från över 30 000 företagare som svarat på Svenskt Näringslivs enkätundersökning om lokalt företagsklimat givit sina respektive kommuner.

Ytterligare en tredjedel bestäms av betygen på faktorer som myndighetsutövning, trygghet, infrastruktur och beslutsfattarnas attityder i samma undersökning.

Den resterande betygsgrundande tredjedelen styrs av fem statistiska faktorer: marknadsförsörjningen, kommunalskatten, andelen entreprenader, antalet jobb och andelen företagare i kommunen.

Källa: Svenskt Näringsliv

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-