Arboga
14:56 | 21 oktober 2021

”Jag har alltid varit för att bevara gamla Arboga”

Planer på att riva gamla hus fick Arbogaborna att reagera. På fyra dagar skrev 178 personer på en protestlista.

Susanne Linde med protestlistan som lämnades in till Västra Mälardalens myndighetsförbund i måndags. Foto: Björn Blomgren

Initiativtagaren Susanne Linde hoppas att namninsamlingen bara är starten för något större.

– Jag har alltid varit för att bevara gamla Arboga, säger hon.

Namninsamlingen startade i onsdags förra veckan. Arbogabon och Magazin24-krönikören Susanne Linde läste då i en artikel i Arboga Tidning om att företaget Striet Invest AB har ansökt om bygg- och rivningslov gällande äldre fastigheter på Västerlånggata­n i Arboga.

På fyra dagar skrev 178 personer på protestlistan, som Linde i måndags lämnade över till Västra Mälardalens myndighetsförbund.

Linde berättar att protesten inte riktar sig mot ett enskilt företag eller en enskild fastighetsägare. Syftet är att få kommunen att jobba mer aktivt för att bevara det gamla Arboga.

– Man ska inte sitta säker när man köper en gammal fastighet i Arboga. Och det ska vara lite press på de som har ansvar för att bevilja bygglov och alla sådana här saker.

Linde drar paralleller till 60-tale­t och protesterna mot att riva de gamla hamnkvarteren.

– Folk var som galna och gick i demonstrationståg. Så det finns en tradition, Arbogabor vill bevara, säger hon.

Linde vänder sig framförallt emot det hon anser är ett mönster hos vissa fastighetsägare, särskilt de som saknar lokal förankring.

– All rivning och all nyproduktion är inte av ondo, men många sätter det i system. Man köper gamla hus och säger att ”oj, det gick tyvärr inte att renovera, Nu river vi och bygger nytt och dyrt”. Är det en fastighetsägare som sneglar på hus i Arboga så ska de veta att här är det hårt. Här ska man renovera i första hand.

Linde, som själv äger en äldre fastighet av kulturellt värde i Arboga, vet att det går att bevara hus av den typen.

– Jag vet hur dyrt det är med underhåll. Jag försöker så gott jag kan att underhålla mitt hus, men stora bolag har bara pengar för ögonen. De köper in ett antal hus, vill underhålla så lite som möjligt och, ja, tjäna pengar. Men om de gamla husen bara står och förfaller är gamla Arboga snart borta, säger Linde.

Hon vill därför att protestlistan å ena sidan ska ge en knuff åt kommunens politiker och tjänstemän, och att den å andra sidan mynnar ut i ett större engagemang.

– Jag hoppas att det kan vara startskottet på någonting. Jag skulle önska att det fanns en förening för gamla Arbogas bevarande.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-