Arboga
12:00 | 19 november 2023

Nu kan Arbogaborna rapportera in otrygga platser och händelser

Ny funktion har lanserats på kommunens hemsida.

Arbogabor kan nu rapportera otrygghet direkt till kommunen. (skärmdump från arboga.se)

Arboga kommuns kartläggnings- och analysverktyg Embrace öppnar upp en ny funktion för medborgarna. Nu kan invånarna hjälpa till i arbetet med att skapa trygghet via kommunens webbplats. Där går det nämligen att rapportera in otrygga platser, händelser eller skadegörelse via ett enkelt formulär.

– Vi jobbar sen tidigare med många privata aktörer i Embrace och vi känner att vi fångat upp lägesbilden på ett bra sätt. Att invånarna nu kan rapportera in själva är nästa steg i vårt arbete att utveckla arbetet ännu mer, säger Andreas Ahlsén, säkerhetssamordnare i Arboga kommun.

Andreas Ahlsén, säkerhetssamordnare i Arboga kommun. Foto: Pär Eriksson

– Invånare har kunnat höra av sig till oss tidigare, men då har vi själa lagt in det i systemet. Nu blir det ännu mer lättillgängligt.

Hur hjälper detta er i arbetet med att skapa trygghet?

– Vi märker hela tiden att vi måste få in information. Nu blir det ännu tydligare eftersom kommunerna har ett brottsförebyggande uppdrag sen i somras. Vi måste få veta vad som händer ute i kommunen för att också kunna få med det i olika arbeten. Både på strategisk nivå, men även mer minutspecifik operativ nivå i samverkan med polis och andra aktörer. Vart man styr bevakningen och vart man sätter in olika insatser samt resurser. Det här är ett sätt för invånarna att kunna vara med och bidra till ett ännu tryggare samhälle.

Varannan vecka sker lägesbildsträffar där prioriteringar av åtgärder på kort och lång sikt beslutas utifrån identifierade problembilder. På träffarna medverkar representanter från Arboga kommun, de kommunala bolagen och polisen.

– Ju mer information vi får in desto bättre lägesbild och underlag får vi att sen kunna fatta beslut om prioriteringar. I vissa fall kan polisen styra sin verksamhet till viss del genom vår lägesbild. Det är viktigt att vi alla hjälps åt. Invånarformuläret på Arboga kommuns hemsida är ett sätt att göra det mer tillgängligt för invånare att kunna höra av sig och påverka, säger Andreas Ahlsén.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-