Västra Mälardalen
14:46 | 4 maj 2021

Återbruken får ny insamlingsplats för glas

Material som tidigare har lagts på deponi ska nu kunna återvinnas.

Ny fraktion på Återbruken under 2021. Foto: VafabMiljö

Kommunalförbundet VafabMiljö meddelar i ett pressmeddelande att samtliga återbruk i regionen kommer att få en ny insamlingsplats för fönsterglas under året. Sen den 1 april finns detta redan på 14 av 18 återbruk, men till hösten ska det finnas på samtliga. Enligt VafabMiljö ska detta minska avfallet till deponi med 50 procent.

Den nya fraktionen heter Fönster. Där kan besökare lämna fönsterglas, bilglas, dricksglas, spegelglas med mera. Glasförpackningar däremot lämnas som vanligt i den separata insamlingen.

– Två steg uppåt i avfallstrappan i ett nafs! Från deponi till återvinning i ett steg – det är inte ofta vi har möjligheten att göra det, säger Ludvig Ericsson, Enhetschef Återbruk på VafabMiljö, i pressmeddelandet.

Han säger även:

– Det finns fortfarande ett gäng glasmaterial som inte kan tas emot i den här fraktionen. Det gäller bland annat glasskivan i mikrovågsugnen, ugnsluckor och annat glas som är bearbetat för att klara höga temperaturer. Kristallglas vill vi inte heller ha, för de innehåller ofta bly och är bättre att lämna till second hand.

Glaset som samlas in vid den nya fraktionen av återbruken kommer sen att fraktas till Askersund för omlastning och vidare färd mot norra Tyskland för återvinning. I nuläget finns nämligen ingen aktör som kan återvinna det här materialet i Sverige.

– Även om det transporteras längre sträckor är det bättre än att gräva ner det. När glaset återvinns kan det bli till nya produkter och det minskar behovet av att skapa nytt glas. Och det är bara en av miljövinsterna här. Vi tjänar inte pengar på det här, men det är det bästa för våra barn och barnbarn, säger Ludvig Ericsson.

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-