Västra Mälardalen
08:31 | 26 maj 2023

De får Region Västmanlands kulturstipendier

Musiklärare från Arboga och konstnär från Köping finns med bland stipendiaterna.

Konstnären Martin Holm från Köping. Foto: Region Västmanland

Varje år delar Region Västmanland ut kulturstipendier och en hedersgåva till aktörer som på olika sätt har utmärkt sig och gjort viktiga insatser för kulturen i Västmanland. Stipendiaterna får 25 000 kronor vardera i stipendium.

Bland de fem vinnarna finns musikläraren Lars Jauring från Arboga och konstnären Martin Holm från Köping.

– Västmanland har ett rikt och varierat kulturliv där enskilda personers insatser är väldigt viktiga. Det är med stor glädje vi nu uppmärksammar några av dessa personer, säger Richard Fallqvist (L), regionråd med ansvar för kulturfrågor, i ett pressmeddelande.

Här är vinnarna och motiveringen från regionen: 

Författaren Jessica Haas Forsling som med ett personligt engagemang för minoritetsgrupper och historia ger ohörda röster en klar och tydlig ton. Jessika bor i Västerås och arbetar som journalist på Västmanlands läns tidning. År 2022 kom hon ut med den hyllade debuten Främmande fåglar.

Filmskaparen Thobias Hoffmén har en långvarig gärning dedikerad filmkonsten i länet och nationellt. Thobias bor och verkar i Västerås och arbetar professionellt som manusförfattare och regissör. Han har en bred portfolio med allt från SVT-serier till Melodifestivalen och ”Sune-filmerna”.

Konstnären Martin Holm från Köping. Foto: Region Västmanland

Konstnären Martin Holm förvandlar en dystopisk framtid till ett lekfullt nytt universum. Martin är född och uppvuxen i Köping och är verksam som bild- och formkonstnär. Han arbetar med måleri, kollage och skulptur kantat av återbruks-tematik och upptäcktsresande genom populärkultur, samtidsfilosofi och konsthistoria.

Koreografen Amanda Billberg sprider en stark närvaro av dans i hela Västmanland. Amanda bor i Västerås och är verksam som dansare och koreograf. Hon arbetar gärna kollektivt och med en kombination av poesi och rörelse. Utöver egen konstnärlig verksamhet är hon med i nätverk som främjar dansen i Västmanland.

Musikläraren Lars Jauring från Arboga. Foto: Region Västmanland

Lars Jauring får årets hedersgåva av Region Västmanland.

Musikläraren Lars Jauring bor i Arboga och arbetar på Västerås kulturskola. Han är sedan tio år tillbaka körledare för Västerås största kör Rock Everybody. Det är en kör där 200 pensionärer samlas varje tisdag för att sjunga sin ungdoms rockmusik. Lars visar tydligt att en person kan göra skillnad – genom ett långvarigt engagemang som skapar möjlighet för många människor i Västmanland att mötas i musiken, gammal som ung.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-