Västra Mälardalen
09:34 | 16 januari 2019

Fortsatt höga halter av miljögifter i Mälaren

Halterna har minskat, men är fortfarande långt från att nå god vattenstatus enligt EU:s vattendirektiv, enligt Länsstyrelsen.

Foto: David Eriksson/arkiv

En stor undersökning som gjorts inom ramen för EU-projektet LIFE IP Rich Waters, som koordineras av länsstyrelsen i Västmanland, visar att halterna av miljögifter i Mälarens bottnar har minskat. Sjön är dock fortfarande långt från att nå god vattenstatus enligt EU:s vattendirektiv.

Prover på bottensediment har tagits upp från 42 platser, från väst till öst i hela Mälaren. Resultaten ska, tillsammans med andra undersökningar, användas för att bedöma Mälarens status inom ramen för EU:s vattendirektiv. Målet är att nå så kallad god ekologisk och kemisk vattenstatus senast år 2027.

– Mälaren är ju dricksvattentäkt för drygt två miljoner människor, så det är viktigt att veta vilka miljögifter som finns och hur stora halterna är, säger Håkan Johansson, miljöutredare vid Länsstyrelsen i Stockholms län, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att det framför allt är ett ämne som drar ner vattenkvaliteten – nämligen tributyltenn (TBT).

– Det allvarliga är att TBT har hormonstörande egenskaper som påverkar fisk, musslor och andra djur som lever i vattnet. Det krävs mycket små mängder för att förorena ett vatten. Det räcker med att tio kilo TBT fördelas över Mälaren för att gränsvärdet ska överskridas i hela sjön, säger Håkan Johansson.

– Undersökningen bekräftar det vi misstänkt: att TBT fortfarande är ett problem trots att det varit förbjudet under många år i Sverige. Det pågår ett arbete med att minska utsläppen från fritidsbåtar, men vi behöver titta närmare på problemet och andra eventuella utsläppskällor, säger Ingrid Hägermark på Mälarens vattenvårdsförbund.

”För att nå god vattenstatus krävs kraftfulla insatser mot TBT. Alla båtar som fortfarande har giftiga bottenfärger måste saneras på ett säkert sätt och den TBT som finns i marken vid båtuppläggningsplatser måste tas om hand”, skriver Länsstyrelsen Västmanland.

De skriver vidare:

”Den miljödata som nu samlats in genom sedimentundersökningen utgör ett viktigt underlag för vattenvårdsförbund och kommuner som arbetar med miljögifter i enskilda vattenområden. Sedimentundersökningen behöver kompletteras med bland annat undersökningar av miljögiftshalter i vatten och fisk innan Mälarens totala status med avseende på miljögifter kan bedömas”.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-