25:e Köpingsboken utgiven
Kanske den sista.
Kanske den sista.
Köpingsboken är en välkommen utgåva i juletid, en tacksam gåva att unna sig själv, att ge eller få.
Nu år den tryckt och utgiven, årets bok om Köping, den 25:e i ordningen. Köpingsboken har sedan starten 2001 låtit delar av nationalsången, skriven av Richard Dybeck i Odensvi, namnge de olika årgångarna. Titeln på årets utgåva är ”Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden.” Detta är den sista strofen.
140 skribenter har bidragit med mer än 600 berättelser under bokens 25-åriga historia. Det har varit köpingshistoria, berättad av – från Oskar Björnänger till Sten Lindqvist. Det har varit porträtt på historiska och samtida profiler.
Redaktionen har inte dragit sig för det som varit kontroversiellt och smärtsamt att läsa. I årsboken 2010 skildrades ingående den asbestskandal med koppling till företaget Invarit, som bidrog till både lidande och död. I årets bok finns ett kapitel som skildrar skräcktimmarna när ett gaslager exploderade i Gamla stan.
Den ideella Köpingsbokens ekonomisk förening har stått för utgivningen. Boken har i alla år tryckts av Reklamtryckeriet med vd Tony Ahlm som primus motor. Thomas Ljungqvist har varit bokens bildredaktör sedan starten. Han själv liksom Conny Sillén och Lennye Osbeck har bidragit till ett rikt bildmaterial i bokens olika utgåvor. Lina Ahlm har varit bokens formgivare.
Den tidigare bibliotikarien Henry Segerström var i många år bokens redaktör. De senaste fyra åren har Ulf Eneroth, legendarisk journalist på Bärgslagsbladet, haft den uppgiften.
Magazin24 träffar har träffat redaktören Ulf Eneroth.
– Det har varit roligt att vara redaktör för Köpingsboken de senaste åren. Härligt att jag haft fri tillgång till Bärgslagsbladets arkiv när det gällt att botanisera bland gamla artiklar och bilder.
Köpingsboken bör inte sträckläsas – men gärna ett kapitel om dagen, som en kapitelbok. Ett smörgåsbord, där det är lätt att börja läsa kapitel med ämnen som väcker särskilt intresse eller skrivna av välkända skribenter man gillar att läsa.
Själv kommer jag att först läsa dessa tre kapitel:
”Öden och äventyr kring altartavlan i Odensvi – donatorn från Köping delar ut miljoner.” Komminister Fredrik Sidenvall berättar om Johan Ludvig Eklund, målarmästare, fastighetsägare och stor donator. Stiftelsen i hans namn delar ut miljonbelopp varje år till duktiga hantverkare.
”Far och son Hammar. En betraktelse över sista resan – på spaning efter tider som flytt.” Skriven av deckarförfattaren Ulf Durling. Han berättar minnesbilder från sina år i Köping, där familjen bodde i Tingshusets övervåning.
Kärlekshistorien mellan den olympiske guldmedaljören på skidor, Franco Nones, och köpingstjejen Inger Berneholm. En kärlekssaga som varar än i dag. Berättad av Ulf Eneroth.
På försättsbladet riktas ett hjärtligt tack till Bärgslagsbladet, Magazin24, Sparbanken Västra Mälardalen samt Ekonomitjänster. Fyra företag som bidragit till bokens utgivning.