Köping
15:06 | 4 september 2022

Agda Östlund får staty i Köping

Medborgarförslaget blir verklighet: ”Jag är så glad för Agdas skull”.

Agda Östlund, socialdemokratisk politiker. Foto: TT Historical

I maj invigdes statyn av ”Kalle Köping” vid en ceremoni på Köpings IP. Nu står det klart att ytterligare en staty ska resas i Köping och den här gången är det fråga om rösträttskämpen Agda Östlund. Östlund, född i Köping år 1870, var som bekant en av de fem första kvinnorna valdes in i riksdagen efter att den allmänna rösträtten infördes 1921.

Nu kommer Agda Östlund att komma tillbaka till Köping som staty. Pernilla Rönnlund låg bakom idén och det var hennes medborgarförslag som Kommunstyrelsen klubbade igenom vid sammanträdet den 25 augusti.

Pernilla Rönnlund. Foto: Dennis Johansson Strömberg/arkiv

– Jag är så glad för Agdas skull. Hon är verkligen värd all uppmärksamhet hon kan få och vi ska vara väldigt stolta över att det var här i Köping hon föddes och växte upp. Tack vare Agdas staty påminns vi och kommande generationer om kampen för rösträtt och att vi aldrig får ta demokratin för given, säger Pernilla Rönnlund till Köpings kommuns hemsida.

Efter Kommunstyrelsens beslut har Kultur och fritidsförvaltningen fått i uppdrag att upphandla en konstnär som ska göra en porträttskulptur.

– Som kämpe för kvinnlig rösträtt och en av de första kvinnorna i riksdagen är Agda Östlund en viktig person i Sveriges historia. Vi är glada över beslutet om en staty här i Köping, staden där Agdas politiska engagemang började, säger Annika Duàn, kommunstyrelsens ordförande.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-