Köping
08:02 | 5 juni 2021

Anna Olsson startade namninsamling för att bevara dagbarnvårdarna

För att spara in på pengar föreslår tjänstemännen på utbildningsförvaltningen i Köpings kommun att lägga ner verksamheten för dagbarnvårdare, något som Anna Olsson bestämde sig för att protestera mot.

Anna Olsson. Foto: Privat

När Anna Olsson fick veta genom sin dagbarnvårdare, kanske mer känt som dagmamma, att tjänstemännen på utbildningsförvaltningen i Köpings kommun har skrivit ett förslag om att ta bort dagbarnvårdarna som alternativ för att spara in pengar bestämde hon sig för att göra det hon kunde för att uttrycka sitt missnöje.

Den 16 maj startade hon namninsamlingen ”Bevara dagbarnvårdarna i Köpings kommun!”.

– Jag tycker att det är vansinnigt förslag om att lägga ner dagbarnvårdarna i kommunen. Det måste finnas valfrihet var föräldrar och vårdnadshavare vill sätta sina barn för deras barns bästa. Liksom vi vuxna människor inte är lika så är inte barnen lika. De har olika personligheter och behov. Vi är inte stöpta i samma form. Därför viktigt att dagbarnvårdarna får vara kvar för att barnen ska kunna utvecklas på bästa sätt, säger Anna Olsson.

I skrivandes stund har strax över 200 personer skrivit under, och den 24 maj lämnade Anna Olsson in en lista med 145 namnunderskrifter till Köpings kommunalråd Annika Duàn.

Hur har initiativet mottagits av de styrande i Köpings kommun?

– Svårt att säga. Annika Duàn tog emot oss och sa att hon skulle ta med underskrifterna till deras möte, berättar Anna Olsson.

Reaktionerna på namninsamlingen har varit positiva.

– De tycker att det är bra med vårt engagemang och att jag har dragit i gång namninsamlingen. Uppskattas av både dagmammor, föräldrar och allmänheten.

Anna Olsson vill belysa fördelarna med dagbarnvårdare som alternativ till förskola med större barngrupper.

– Det är små grupper, lägre ljudnivå, lugnare tempo, mindre sinnesintryck och bättre stöd. Barnen känner sig trygga, blir sedda och bekräftade, och jag tycker att det blir bättre överlämningar då man får en djupare kontakt med dagbarnvårdaren och att barnen vistas i en trygg miljö, säger Anna och fortsätter:

– Den första tiden i ett barns liv präglar hela deras liv. Barn ska inte behöva slå sig fram för att bli sedda utan det är viktigt att barnet får känna trygghet även utanför hemmet. Låt barnen vara, de är vår framtid, inte rätt sätt att bespara och effektivisera på. Dagbarnvårdarna träffas tillsammans med barnen och leker ute och på torsdagar och fredagar är de tillsammans på Solbacken där barnen får lära känna de andra dagmammorna. Om vår dagmamma är sjuk går vår dotter till en annan dagbarnvårdare. Vilket skapar en större trygghet för barnen.

Vilka är dina främsta förhoppningar med namninsamlingen?

– Min främsta förhoppning är att politikerna ska tänka om, och lyssna på vår röst och ta barnens bästa på allvar och låta dagbarnvårdarna vara kvar. Så att barnen inte rycks upp från en miljö som de mår bra i och som fungerar bra, avslutar Anna Olsson.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-